Életre kelt könyvek / Árvácska

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 8. rész, 29 perc, 2006

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1976-ban került bemutatásra a Móricz Zsigmond Árvácska zsoltárai című kisregénye alapján forgatott Árvácska című film, melyet a gyönyörű irodalmi adaptációiról híres Ranódy László rendezett. Csörét, Ranódy László kis felfedezettje, az akkor hétéves tanyasi kislány, Czinkóczi Zsuzsa alakította. A forgatókönyv Elek Judit főiskolás korában írt forgatókönyve felhasználásával készült, aki saját életélményét is beépítette a film egy megrázó jelenetébe. De emlékezik Sára Sándor operatőr és Czinkóczi Zsuzsa is, no meg az egyik gonosz nevelőszülő, akit éppen Nagy Anna alakított. Ranódy László nagy ismerője volt az emberi léleknek, és azt is jól tudta, hogyan kell "kezelni" egy vadóc gyereket, hogy el tudja játszani a legnehezebb jeleneteket is. De van irodalmárunk, Cséve Anna, és filmesztétánk is, Gelencsér Gábor, akik mindketten segítenek nekünk eligazodni abban, hogy mennyiben kell megfelelni az írott szövegnek egy filmfeldolgozásban, és hogy milyen művészi eszközök segítenek bennünket a "befogadásban".

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tea477 2012 ápr. 07. - 13:28:46 Előzmény feketevipera
Katasztrófa! Amit az Egri csillagokkal és Gárdonyival mûvelt a sorozat. Szégyen. hogy a regényt gúnyolódva, rihegve, röhögve Gárdonyin, az országút mellett a zajban üvöltve olvasta fel két "nagyszerû" fiatal. Undorító az egész és sajnos ezt mûvelik manapság a magyar irodalmi értékeivel, kényükre-kedvükre ezek.
Ahelyett, hogy megtanítanák az ilyen fiataloknak rendesen azt, amit kell, ilyen színvonaltalanságokra bátorítják õket, közben õk, a fiatalok maguk is tanulatlan, mûveletlen felnõttekké válnak. Várom, hogy a következõ adások során mit mûvelnek majd Petõfivel és a János vitézzel. Jó rihegést azon is!
feketevipera 2012 jan. 12. - 20:00:06
Alapvetõen jó a sorozat, sok érdekességet meg lehet tudni a nagy klasszikus filmek forgatásáról, a rendezõkrõl, a szereplõkrõl, akár még kedvcsinálónak is megfelel (bár nyilvánvalóan a legtöbben már látták ezeket a filmeket, és/vagy olvasták az eredeti írásmûveket). Viszont szerintem Cserhalmi György eléggé ripacsos felfogásban adja elõ a "házigazdát", ez nem igazán tesz jót a mûsornak. Ez a legfõbb negatívum, amit említeni tudok, egyébként pedig egy viszonylag jól összerakott sorozatról van szó.