A jövő energiája / Az energiabolygó

Bakancslistához adom
Ultimate Power Builders / The Energy Planet
ismeretterjesztő filmsorozat, 48 perc

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Mindenhez energia kell. A sorozat azt vizsgálja, miért kell csökkentenünk függőségünket a fosszilis tüzelőanyagoktól, és hogy mi válthatja fel ezeket a nem is olyan távoli jövőben.

A műsor ismertetése: A sorozat azokat a környezetbarát energiaforrásokat mutatja be, amelyek kielégíthetik a következő generációk városainak energiaigényét. A sorozatból megtudhatjuk, hogyan lehet a napenergiát, a magfúziót, a szél és a gőz energiáját a fenntartható létezés érdekében hasznosítani. Tanúi lehetünk annak, hogy egyes országokban milyen nagyratörő fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek célja az energiafogyasztás csökkentése. Láthatunk egy szén-dioxid-kibocsátástól mentes várost a Közel-Keleten, egy saját energia- és vízigényét kielégítő felhőkarcolót Kínában, valamint egy atomerőművet és egy geotermikus erőművet, amely a Föld mélyéből nyeri az energiát. Megismerjük azokat az eljárásokat, amelyek segíthetnek az erőforrásaiból kifogyó világ fennmaradásában.

Évadok:

Hozzászólások

Szerinted?
terranova56 2014 szept. 05. - 23:22:54
bizony a fúziós energia lenne a megoldás a deutérium-deutérium reakció és mintha azt olvastam volna, hogy egy liter tengervízben több energia van a deutériumnak köszönhetõen, mint 100 liter fosszilis üzemanyagban, csak ki kellene aknázni
Vlado63 2014 szept. 05. - 22:30:42
Mustang, bocs, ezzel foglalkozom, de még sohasem olvastam annyi zagyvaságot, amit itt leírtál. A szakértõk szerint - szerintem is - a megújuló energiák csak egy segítséget adnak ahhoz, hogy átvészeljük, amíg egy valóban hatékony energiaforrás át nem veszi a kifutó fosszilisek helyét. Jelenleg egyetlen ilyen látható: a fúziós energia. Biztatók a kísérletek (ITAR) és adja az Isten, hogy addigra bevethetõ legyen, mikorra elfogy a benzin, mert különben jön Mad Max.
Ford Mustang 2011 aug. 11. - 16:56:09
'30-ra, a napenergiával mûködõ mûholdak lesznek a legfontosabb energiaforrások, állítják azok a tudósok akik az USA kongresszusában szólaltak fel.
A kimerülõben lévõ energiahordozók és az egekig szökõ benzinárak után a világûrbõl a Földre energiát sugárzó mûholdak fogják ellátni az amerikai otthonokat.
'20-ra az energiafelhasználás 75%-al fog nõni a mostanihoz képest, állítják a tudósok, és '15 után egyre kevesebb kõolajat lesznek képesek kitermelni. Ezeket a problémákat csak a napenergia képes megoldani. Az ezt használó technológiák fejlesztése pedig most kezdõdik.
A magasfeszültségû napelemtáblák képesek a nap sugárzásának 99%-át villamos energiává alakítani, napi 24 órán keresztül. Készül egy "felfújható radiátor" is, ami a világûrbõl származó hõt képes elfogni, és egy rádióvevõ, ami a mikrohullámú energiák befogására készül.
Viszont csak '25 és '35 között készülhet el az a teljes mûholdhálózat, ami képes energiát termelni.
Pedig az ötlet nem új keletû. A világûrbõl a Földre sugározni az energiát, már a hatvanas években felmerült a NASA berkeiben, de a valódi kutatások csak '95-ben kezdõdtek. Azóta évi 22 millió dollárt költenek ezekre.
Elsõ lépésként egy földi kísérleti telep felépítését tervezik, ahol 20 és 50 kW közötti napelemeket használnak majd.

Az egyetlen probléma már csak a hatalmas összegek, amiket a program a közeljövõben felemészt majd.