Az aktuális rész ismertetője: Cserépfalu a madárcsicsergős falusi nyugalmat, tartalmas kikapcsolódást, túrázást kedvelők paradicsoma. Az ország leghosszabb, vadregényes völgye kanyarog itt, a Hór patak mentén. Bejáratának közelében találjuk hazánk egyik legértékesebb régészeti lelőhelyét, a Suba-lyuk barlangot, ahol 1932-ben egy neandervölgyi nő és egy gyermek csontvázmaradványait tárták fel. A közelében található látogatóközpont kiállítása pontos információkkal szolgál a kutatásról és Cserépfalu környékének egyéb látnivalóiról is. A túrázók a faluból indulva végigjárhatják az Ördögtorony tanösvényt, amely a környék legszebb részein vezeti végig a kirándulót. Eljuthatnak a három sorban egymás felett magasodó pincesorra, de a tanösvény nevét adó kaptárkőhöz, az Ördögtoronyhoz is. Két tájház is őrzi a közelebbi múlt tárgyi emlékeit Cserépfaluban. Az egyik az Ódor-vár alatti réten található, hajdani erdőőri lakás, a másik a falu központjában frissen felújított Gazdaház, amely kézimunka kiállításnak is otthont ad. A műsorban bemutatott ételek: Laposborsó leves füstölt csülökkel, Pucu sült kolbásszal, Marhapörkölt túrós derelyével, Erdei gombás nyúlragu spenótos sztrapacskával, A rapsic álma: szarvasragu pirított zsámiskával, Fonott diós kalács.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások