Az aktuális rész ismertetője: Az évszakok váltakozása évezredek óta meghatározza a mezőgazdasági teendőket. Kínában egy tápláló menüben mindig szerepel a sózott, szárított vagy nyers hal, melyhez kukoricalisztes palacsintát készítenek. Tavasszal a bambuszrügy csak 10 napig ehető, utána náddá fejlődik, ezért gyorsan kell feldolgozni. Nyáron, miután megérett a kukorica, le lehet aratni a tavasszal vetett tököt és a luffát. Számos ehető zöld növény terem, például a vadzeller és artemisia selengensis, melyekből töltött gombócokat készítenek. Kína az az ország, ahol a szibériai szil virága, és a túnafa rügyei tojásos, lisztes tésztába mártva, kisütve csemegének számítanak. Van, aki 9 emeletes rizstortában fejezi ki reményeit az új évre. A nyáron gyűjtött édesvízi csigák puhák és szaftosak, de kissé kesernyések. A fél éven át fogott repülőhal nem csak élelem, hanem az egyik istenük is. A Gobi-sivatagban terem Kína legédesebb szőlője, a kiolvadt jégnek hála. Az édesvízi garnélák ikráiból készült szósz pedig mennyei ízeket ad. Minden évszakban valamilyen ínyencséget esznek. Tavasszal tavi szardellát. Nyáron szárított bambuszrügyet csirkével párolva. Ősszel hízott halfejet. Télen pedig a kínai fondüt.
A műsor ismertetése: Idén, 2019-ben 70 éves a magyar-kínai diplomáciai kapcsolat. A kínaiak sokféle területen jelen vannak mindennapi életünkben. Elég csak a kínai konyha ízeire gondolni, melyet bemutatni igyekszik a sorozat. Tetszik vagy sem, az élet folyton továbblépésre késztet minket. Az emberek új helyekre vándorolnak, és utazás közben magukkal viszik az otthon ízeit az új lakóhelyükre. Bármilyen messzire is utazunk; az otthoni ízek mindig ott maradnak az emlékeinkben. Legyen az méz, tofu, gomba, hal, gabona. Tér és idő korlát nélkül kötik össze az utazót az otthonáról szőtt emlékeivel. Kína radikális változáson megy keresztül. Az emberek és az ételek folyamatosan úton vannak, és mind gyorsabban új otthonra találnak.
Hozzászólások