Az aktuális rész ismertetője: A helyiek "szurdiknak" nevezik azt a vadregényes utat, amelyen át megérkeztünk Gombára, erre a dombsorokkal tagolt, tavakban, építészeti emlékekben gazdag településre, amely közel háromezer lelket számlál. A község kúriái különösen figyelemre méltóak, mindegyiknek saját története van. A gombaiak különösen büszkék arra, hogy egy éjszakára szállást adtak a magyar koronának is. A természeti szépségeket a helytörténeti túraútvonalat végigjárva ismerhettük meg, a halastavaktól a kilátópontokig úton-útfélen ámulatba estünk. A tájház kialakítása éppen a végéhez közeledik, de a mellette lévő Gólyafészek Hagyományőrző Óvodában annyi kincs van, hogy az több kiállítást is megtölthetne. A közösségi terek is tele vannak élettel. A helyi Civil Házban jókedvűen fakadt dalra a Dalárda népes csapata, utána pedig a Rozmaring Hagyományőrző Egyesület néptáncosai ropták a táncot a színpadon. A sütés-főzés szeretete nem csak az asszonyok kiváltsága _ ennek láttuk újabb tanúbizonyságát, mivel Gombán minden ételt férfiak főztek _ szeretettel, jókedvvel, és ízletesen. Ezek a következők: Fojtott hús kulcsos kaláccsal, Hagymás burgonyáspogácsa,Vaddisznópörkölt burgonyás lepénnyel, Gombai búbos káposzta, Törpeharcsa krumplifasírttal és gombamártással és Hóvirág torta.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások