Dian Fossey: titkok a ködben / Gorillalány

Bakancslistához adom
Dian Fossey: Secrets In the Mist / Gorilla Girl
angol minisorozat, I / 1. rész

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: 1985. december 27-én a kora hajnali órákban velőtrázó sikoltás rázta meg a ruandai esőerdő levegőjét. Egy ócska hullámlemezbódéban egy macsetével brutálisan meggyilkolták minden idők egyik legelkötelezettebb természetvédőjét. Dian Fossey-t ugyan világszerte tisztelték és szerették, a ruandai vadonban azonban számtalan ellenséget szerzett a hegyi gorillák megmentésért vívott harca során, s a hatóságoknak hosszú listája volt olyan emberekről, akiknek okuk volt a halálát kívánni.

A műsor ismertetése: A világhírű etológus, Dian Fossey 1966 decemberében utazott az Egyesült Államokból Afrikába, ahol 18 évet töltött a hegyi gorillák tanulmányozásával. Ruandai tartózkodása alatt annyira megkedvelte a fajt, hogy legfőbb védelmezőjükké vált, és a rá leselkedő veszélyekkel nem törődve, felvette a harcot a gorilla-orvvadászokkal. Végül minden bizonnyal ezért az önfeláldozó szembeszállásáért kellett meghalnia: 1985-ben brutálisan meggyilkolták hegyi házikójában, és gyilkosa kilétét máig nem sikerült biztosan megállapítani.

Az Oscar-díjas James Marsh Dian Fossey: titkok a ködben című háromrészes sorozata a magányos gyermekkortól egészen Ruandáig nyomon követi Fossey életét. A műsor kitér kedvenc gorillájával, Digittel való barátságára is, melynek orvvadászok általi kíméletlen legyilkolása mélyen megérintette Fossey-t és munkatársait - köztük Bob Campbell fényképészt, akihez az etológust gyengéd érzelmek fűzték.

Fossey akkor vált egy csapásra világhírűvé, amikor Campbell róla készített fotója 1970-ben megjelent a National Geographic magazin címlapján. Ismertsége segítette abban, hogy széles körben felhívja a figyelmet a veszélyben lévő hegyi gorillák megmentésének fontosságára, 1983-ban megjelent Gorillák a ködben című könyve pedig még közelebb hozta az emberekhez azt a különleges világot, amelyben a kutató élt. A könyv alapján azonos címmel film is készült, Sigourney Weaver főszereplésével, aki a Dian Fossey: titkok a ködben sorozat narrátora is (magyar hangja: Menszátor Magdolna). A műsor sokat foglalkozik Fossey halálának körülményeivel: bemutatja a nyomozás folyamatát és új részletekkel is megismerteti a nézőket a gyilkossággal kapcsolatban.

A sorozatban mindemellett lenyűgöző felvételeket láthatunk a hegyi gorillákról, azokról a majmokról, melyek felmenőit Fossey tanulmányozta. Az elkötelezett természetvédő munkája eredményeként a csoport képes volt túlélni az orvvadászat és élőhelypusztítás legrosszabb éveit, és ma is a ruandai erdők élővilágát gazdagítja.

Évadok:

Hozzászólások

Szerinted?
cellasto 2017 dec. 30. - 10:19:06
akit érdekel...megvágtam és feltettem a 3 részt egyben :)


https://mega.nz/#!D4Y0HLQR!sWc0KJW_m9TiN5mI6tGNeUPzH56J88Rb9pLnnY6Epjs
10/10
ilali 2017 dec. 25. - 19:15:35 10/10
***OFF***
"Az az érzésem, hogy ezek a feljegyzések valamikor nagyon fontosak lesznek a történetkutatók számára. Már-már afféle kísérleti alanynak képzelem magamat. Úgy is van: kísérleti alany vagyok. Ebbõl a szempontból senki sem jöhet számításba annyira, mint én.
Errõl máris meggyõzõdtem. Kísérleti alany vagyok, semmi több.
Igen ám, de ha kísérleti alany vagyok, akkor csupáncsak én lennék az? Nem, ezt alig hiszem. Mindenki ebbe a csoportba tartozik, és csak kis része a nagy kísérletnek. De én vagyok az egésznek a fõhõse, mondhatnám, a középpontja. A többi csak kiegészítõje. Vajon biztosítva van-e az én kivételes helyzetem? Vagy pedig örökké aggódnom kell miatta, és vigyáznom kell reá? Valószínû az utóbbi. Egy hang azt súgja nekem, hogy pozícióm ára az örökös éberség." M.T./TT.
***