Az aktuális rész ismertetője: Gyöngyössolymos Heves megye palóc hagyományokat őrző települése, a Mátra lábánál fekszik. A község különleges szépségű, Árpád-kori templommal büszkélkedhet. Természeti látnivalói közül kiemelkedő a Csák-kő és a Bábakő. A helyiek megélhetését évszázadokon át az erdő, a szőlők és a kőbánya biztosította. A községben található Magyarország első kőből épült falusi borudvarháza, amelyet a tulajdonosok példa értékű történelmi hűséggel újítottak fel. A falu végén áll két régi épület, ezt az itteniek zsellérbirtoknak hívják. A tulajdonosok kitartó munkájának köszönhetően ma Emlék és Alkotóház található ezen a nyugodt, gyönyörű helyen. Gyöngyössolymos a mátraaljai borvidék része, vulkáni talaján kiváló minőségű szőlők teremnek, így aztán érdemes megkóstolni a helyi termelők borait is. A helyi kórus a környék népdalkincsét gyűjti, ezekből adtak nekünk is ízelítőt. A parókia konyháján és udvarában a helyi civil szervezetek tagjai mutatták be azokat az ételeket, melyeket már nagyszüleik, dédszüleik is készítettek. ezek a következők: Savanyú gombaleves, Vaddisznó pörkölt krumpligancával, Kukoricamálé csipkebogyó lekvárral, Tepertős macok , Legényfogó krumplitalpas, és Kajszibarackos rétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások