Történelmi fordulópontok / Irán - Elárulva

Bakancslistához adom
kanadai dokumentumfilm sorozat, 4. rész

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ez volt a XX. század legfontosabb forradalma az 1917-es bolsevik forradalom után. Hatása és befolyása napjainkban sokkal jelentősebb, mint Lenin és Marx lejáratott kommunizmusának. Ősz hajú vallási vezető állt az élén, aki nem kapott katonai kiképzést, és nem voltak politikai tapasztalatai. A franciaországi száműzetéséből visszatérő Khomeini ajatollah mégis mozgósítani tudta ezt a megosztott országot. És még a vallásos középosztály tagjai is csatlakoztak az ügyhöz.

A műsor ismertetése: 1976 - Saigon;
1991 - Oroszország, Moszkva: puccs Mihail Gorbacsov ellen;
1969 - ember a Holdon;
1980 - David Chapman megöli John Lennont;
1919 - Jack Alcock és Arthur Brown átrepüli az Atlanti-óceánt;
1984 - koncert az etiópiai éhezők megsegítésére; űrhajóbalesetek 1986 and 2003 között, valamint az első szovjet Nobel békedíjas Andrej Szaharov és Marie Curie, aki férjével együtt felfedezte a rádiumot. Erről a kilenc témakörről gondolták a "Történelmi fordulópontok" című sorozat alkotói, hogy jelentősen befolyásolták a legújabb kor históriáját.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
Dr.Mouse 2009 jan. 29. - 21:59:21 Előzmény planeta
:o) Nnu, én is jókor olvastam a Tiédet..
Minden esetre örülök, hogy félreértettük egymást - pláne, hogy tisztáztuk.
A teknõs, meg remélem óvatosan cipel minket.. ;-)

Üdv!
planeta 2008 máj. 11. - 10:48:48 Előzmény Dr.Mouse
Tényleg nem rád reagáltam, csak rossz helyrõl indítottam a hozzászólást, bocs, ha félreérthetõ volt. :) Iljusinnal kapcsolatban, elgondolkodtató, hogy szinte még a létezését is agyonhallgatták évtizedeken át...
Egyébként a Föld nem lapos, hanem felfordított mélytányér alakú, és egy óriásteknõs viszi a hátán... :D :D
Dr.Mouse 2008 ápr. 25. - 00:51:34
....viszont kezdek gyanakodni... hogy valami másra reflektáltál - vmi találmányokkal kapcsolatos dologra utalsz - amit töröltek?? (-)
Ha így van, írd már meg légy szíves!
Köszi.
(Lehet, hogy nem a megfelelõ rakétára tüzeltem?) :@
Akkó' bocs, bár úgy tûnik, az én nick-emre reagáltál... :o)
Dr.Mouse 2008 ápr. 25. - 00:07:37 Előzmény planeta
...??... ezt nekem írtad?? Miután én a Te hozzászólásodat nem vontam kétségbe, legfeljebb hozzátettem a saját véleményemet - ami ráadásul nem légbõl kapott? Thx, kedves vagy, látom figyelsz és cseppet sem vagy szûk látókörû...
Én a "bizonyíték" szót nem is használtam. (Próbálj arra reflektálni, amit elõzõleg írt valaki..)
Ami a "marhaságokat", "álneveket" stb. illeti, azokat sem tudom, mire vonatkoztatod.. Nézz utána eseményeknek, mielõtt vaktöltényekkel próbálsz nagyot durrantani. A Duna TV, Spektrum "Iljusin és Gagarin" c. dokumentum anyagit akár le is töltheted. Ezek, már mind leadták az igazi és nem egyszerû, az akkori politikai színezetektõl sem mentes sztorit - de nem akarnék olyanokat gyõzködni, akik szerint a Föld még lapos... ;o)
Jóccakát!
planeta 2008 ápr. 23. - 20:44:19 Előzmény Dr.Mouse
Hmm... Bizonyíték? Én is olvastam Nemere ilyen irányú találmányát, többféle álnéven is alkotott errõl is, meg sok minden egyébrõl is marhaságokat, de azért nem venném készpénznek.
Az a szomorú, hogy van, aki annak veszi...
Dr.Mouse 2008 ápr. 16. - 12:26:14
...pláne, ha Gagarin lett volna az elsõ ember az ûrben és nem a balesetet szenvedett - de életben maradt - Vladimir Iljusin!
Hogy a hiányos oktatás, még Gagarinnál tart, az is elég gáááz...
planeta 2008 febr. 27. - 00:48:46
Hmm, jellegzetesen amerikai mentalitású sorozat lehet... ezek a "fordulópontok"... (?!?!) Érdekes, 1961. (ember a világûrben) nem volt említésre érdemes a számukra - bár ha Gagarin amerikai lett volna, talán kap egy részt õ is