Ízőrzők / Kaposújlak

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 10. rész, 30 perc

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Csabai Tamás idegenvezetésével elsőként a falu nevezetességeivel ismerkedtünk földön és levegőben egyaránt. Megcsodáltuk a Somssich kastélyt, kápolnáját és a mauzóleumot, majd elcsendesedtünk az erdélyi stílusú új katolikus templomban, hogy meghallgassuk Rózsás László apát úr lelkünket simogató szavait. Megismertük a Családi Kör Egyesületet és a híres kaposújlaki mézeskalács falu építők munkáit, majd Papp Zsuzsanna segítségével a készítés csínját-bínját is megtanultuk, hogy megoszthassuk a nézőkkel. Kaposújlak kézművesei közül lehetőségünk volt az ősi spiráltechnika bemutatására Balazsiné Balaskó Mária keramikus jóvoltából, majd Kugli Roland bőrműves avatott be bennünket a bőrművesség, ezen belül az ostorkészítés rejtelmeibe. Figyelemre méltó ínyencségek készültek Kaposújlakon, melyek illatára népes érdeklődő közönség gyűlt össze Esküdt Istvánék portáján, és az Európa Park kemencéje mellett. Titkos receptek kerültek elő, különleges készítési módokkal ismerkedtünk meg, amelyek még az olyan egyszerű ételt, mint a lángost is egyedivé, újlakivá teszik. Érdemes lesz kipróbálni bármelyiket. A következő ételek elkészítését mutatjuk be ezúttal: Szalontüdő Pisti módra petrezselymes tarhonyával, Szarkavári rongyos kacsamáj kajszi pálinka fürdőben, újlaki lángossal, Tárkonyos szárnyasjószág ragu hagymás gánicával, Vasi pecsenye túrós gánicával és Meggy ízes kelt bugyor.

A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Démétér456 2022 júl. 08. - 19:01:54 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
vino-et-veritas 2022 júl. 08. - 16:10:40 Előzmény Démétér456
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
7/10
Démétér456 2022 júl. 07. - 18:51:26 7/10
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
kritikus mûvész 2022 ápr. 11. - 18:19:25 Előzmény anita195
Tradíció és hagyomány... Mi is a különbség a két kifejezés között?
10/10
anita195 2021 máj. 17. - 19:54:42 10/10
Hagyományok, tradíciók és rengeteg finomság. Értékőrző műsor, nagyon szeretjük :) Garantáltan összefolyik a nyál az ember szájában.
10/10
offtopic
Bill Kaulitz 2021 ápr. 14. - 16:12:59 10/10 Előzmény surildi
❤️
10/10
surildi 2020 febr. 27. - 18:03:30 10/10
Nagyon szeretem a regi hagyomanyokat, a jo izes beszedet. Finom gusztusos regi eteleket megismerni. ♡♡♡