Az aktuális rész ismertetője: Karancslapujtő a Karancs hegy lábánál, gyönyörű környezetben fekvő, palóc település. Messzire ellátszik dombon magasodó római katolikus temploma, ahova a szép kilátás élményéért is érdemes felsétálni. A központban levő Tájház adott otthont az Ízőrzők forgatásának. A régi korok emlékein túl megismerkedtünk a palóc szőttesek készítésének hagyományával, a díszes "fékötőkről" híres népviselettel, a népdalkórus lapujtői gyűjtésével. Karancslapujtőre a jókedvű Duci csapat meghívására érkeztünk, akik sok év alatt országos hírnevet vívtak ki maguknak főzőversenyeken. Díjaik száma megszámlálhatatlan, a műsorba a falu régi ételeiből válogattak csupa hagyományos, mégis különleges ételt. Ezek a következők: Aprólék leves siflivel, Göndör patás túró pörkölt káposztával, Házi nyuszifül tészta baracklekvárral, Rongyos ragu hasított tésztával, Lapujtői csöröge, és Duci-süti.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások