Az aktuális rész ismertetője: Kiskunhalas a Duna-Tisza közén, Budapesttől 130 km-re, délre, a Homokhátság legmagasabb részén fekszik. A tanyákkal tarkított vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj. A várost valamikor tavak, mocsarak, övezték, a "Halas" név is ebből ered. Mára csak a Sóstó maradt meg. Kiskunhalast említik a "csipke városa"- ként is: a csodálatos csipkék 1902 óta hódítanak az egész világon. Gasztronómiáját zömmel a pásztorételek határozzák meg, ezúttal ezekből "nyújtunk át" egy kis ízelítőt. A menü a következő: Sonkaleves, Halasi savanyúmáj, Marhahúsleves, Húsos rakott tészta, Körömpörkölt, Sűrű tarhonya.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások