Az aktuális rész ismertetője: Komlóska község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól közúton kb. 70 kilométerre északkeletre. A település a mai napig őrzi 18. századi ruszin telepeseinek nyelvét, kisebbségi kultúráját. A falu a magyarországi ruszinok egyik központja. Műsorunkban a következő helyi ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a nézők: Savanyú gombaleves, Komlóskai lepcsák, Grízes lángos, Mákos-túrós bobajka, Pónéna (darált hússal töltött tészta) és Savanyú káposztás sztrapacska.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások