Irodalmi barangolás Gasztronómiában / Kosztolányi Dezső: Pacsirta

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 10. rész, 40 perc

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Kosztolányi Dezső (1885-1936) költő, író, műfordító, hírlapíró volt. Első verse 15 éves korában jelent meg a Budapesti Naplóban. Ettől kezdve rendszeresen publikált. Egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, és a Nyugat indulásától a lap egyik vezető munkatársává vált. Első verseskötete 1907-ben jelent meg, egy évvel később elbeszélésgyűjteményt adott ki, a 20-as években pedig egymás után jelentek meg regényei. Magos Zoltán szakács a Pacsirta című regényben szereplő ételek közül válogat. Bablevest készít házi csipetkével, aztán könnyű borjúpörköltet galuskával, és a sort a regényben sokszor emlegetett vaníliás metélttel zárja. Aki pedig mindezt élvezettel elfogyasztja Kosztolányi művészetét és korát megidézve, az Saly Noémi irodalomtörténész és Pála Károly irodalomtudós.
Közreműködők: Saly Noémi, Pála Károly.

A műsor ismertetése: A tízrészes sorozat ismert vagy kevésbé ismert szemelvények segítségével idéz meg egy művet, egy alkotót, egy korszakot, egy várost, és nem utolsósorban egy étket, amely az adott irodalmi műben kiemelten fontos szerepet kapott. Sándor Erzsi újságíró és Magos Zoltán szakács segédletével elkészítik és meg is kóstolják az ételeket, melyek segítségével elevenné varázsolnak egy letűnt világot, hiszen az asztal körül helyet foglaló vendégek minden esetben történészek, művészettörténészek, gasztronómiai szakértők, irodalomtörténészek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kiskivancsi 2006 nov. 02. - 18:49:11
Érdekes sorozat. Történelmi-azaz irodalmi- ételeket készítenek, ahogy azokat az írók mûveibõl megismerhettük. Személy szerint érdekesnek találom azt, hogy gasztronómiailag is megismerhetek bizonyos korszakokat! Igaz, van néhány nem teljesen korhû eleme a mûsornak-turmixgép, meg ilyenek. Na de kérem, elkényelmesedtünk... Mindegy. Én szeretek fõzni is, meg az irodalom is érdekel. Ez pont jó kombináció!