Ízőrzők / Mikóháza

6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 35 perc

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?
Vetítések:
17:20, szerda (december 11.)
DUNA Televízió

17:25, csütörtök (december 12.)
DUNA Televízió

17:20, péntek (december 13.)
DUNA Televízió

Az aktuális rész ismertetője: Az ország északkeleti csücskébe, Mikóházára a helyi Ízőrzők Egyesület hívta fel a figyelmünket. A Zempléni-hegység egyik szép völgyében megbúvó kisközséget jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nyugodt, csendes környezetre, tiszta levegőre és szép élményekre vágynak. Mikóházán és környékén több napra való programot találhat az ideérkező. Számos, nagyon gondosan karbantartott tanösvényt, túraútvonalat járhatnak végig. Közben útba ejthetik a történelmi pincesort és a Pálinka Múzeumot is. A görög katolikus templom teljes ikonosztáza csodálatos szépségében tündököl, és a pár évvel ezelőtt átadott interaktív tájházban is érdemes elidőzni. Az Ízőrzők nézői számára az egyesület tagjai sütöttek-főztek finomabbnál finomabb ételeket. Szorgos kezeik alól évről-évre az évszaknak megfelelő finomságok kerülnek a tájház polcaira: bodzaszörp, különböző lekvárok, lecsó, aszalékok, sőt, még zölddió befőtt is sorakozott szép rendben, amikor ott jártunk. A vendégház és a tájház kemencéjében, illetve a mellette elhelyezett tűzhelyen a következő helyi ételek készültek: Pikáns vadhúsleves grízgaluskával, Zsámiska pirított vajjal, Rizses lángos, Lecsós vadmáj, Kapros-zöldborsós tokány juhtúrós gerslivel és Epres-kakaós túrótorta.

A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.

Egyéb epizódok:

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Démétér456 2022 júl. 08. - 19:01:54 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
vino-et-veritas 2022 júl. 08. - 16:10:40 Előzmény Démétér456
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
7/10
Démétér456 2022 júl. 07. - 18:51:26 7/10
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
kritikus mûvész 2022 ápr. 11. - 18:19:25 Előzmény anita195
Tradíció és hagyomány... Mi is a különbség a két kifejezés között?
10/10
anita195 2021 máj. 17. - 19:54:42 10/10
Hagyományok, tradíciók és rengeteg finomság. Értékőrző műsor, nagyon szeretjük :) Garantáltan összefolyik a nyál az ember szájában.
10/10
offtopic
Bill Kaulitz 2021 ápr. 14. - 16:12:59 10/10 Előzmény surildi
❤️
10/10
surildi 2020 febr. 27. - 18:03:30 10/10
Nagyon szeretem a regi hagyomanyokat, a jo izes beszedet. Finom gusztusos regi eteleket megismerni. ♡♡♡