Az aktuális rész ismertetője: Zákányszék a Dél-Alföldön, Szeged közelében található község. A homokos talajon a helyiek elsősorban zöldség-és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. A központban magasodik a falu Szentháromság Plébániatemploma. A régi paraszti élet emlékeit Házi Múzeum mutatja be. Zákányszék kulturális élete nagyon gazdag. A Parasztkórus és a Nefelejcs Citerazenekar Arany Páva díjjal büszkélkedhet, de a helyi fiatalokból álló citerazenekarra is büszkék lehetnek a település lakói. Határainkon túl is ismerik a Zabosfa Néptáncegyüttest, akik Dél-alföldi táncokat adtak elő. Zákányszék az 1840-es évek környékén a Zabosfa nevet viselte. A Zabosfai Ízőrzők azon dolgoznak, hogy a helyi hagyományos ételek, ízek ne vesszenek el, ők készítettek számunkra néhány finomságot: Tejes borsóleves csipetkével, Harcsapaprikás kapros-túrós palacsintával, Levendulás-étcsokoládés kiflik, Aszalt szilvás oldalas rozmaringos vajburgonyával, Salátafőzelék és Flódni.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások