Személy

Andreas Ottensamer

Andreas Ottensamer osztrák klarinétos egyedülállóan gyönyörű játéka mind a közönség, mind pedig a kritikusok körében nagy népszerűségnek örvend. Az 1989-es születésű művész osztrák-magyar zenészcsalád sarja, így már egészen korán foglalkozni kezdett a zenével: mindössze négy éves volt, amikor első zongoraleckéit vette. Tízévesen csellón kezdett tanulni a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemen, majd 2003-ban Johann Hindler diákjaként váltott klarinétra.

Első zenekari tapasztalatait beugrósként szerezte a bécsi Operában, a Bécsi Filharmonikusok illetve a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagjaként. 2009-ben félbeszakította harvardi tanulmányait, hogy a Berlini Filharmonikusok Zenekari Akadémiáján tanulhasson. Jelenleg ő a berlini zenekar első klarinétosa.

Ottensamer számos első díjat söpört már be klarinét-, cselló- és zongorajátékáért, és mind szólóban, mind pedig kamarazenekari felállásban végigkoncertezte a világ legfontosabb helyszíneit. Köztük megtalálható a bécsi Musikverein és Konzerthaus, a linzi Brucknerhaus, a grazi Musikverein, a berlini Philharmonie és Tempodrom, a rotterdami De Doelen, valamint a szöuli Művészeti Központ. Olyan nevekkel dolgozott együtt mint Murray Perahia, Leif Ove Andsnes, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Clemens Hagen, vagy Yo-Yo Ma. 2005-ben édesapjával, Ernsttel és testvérével, Daniellel megalapították a The Clarinotts nevű klarinét triót: mindkét családtag a Bécsi Filharmonikusok, illetve a bécsi Opera zenekarának oszlopos tagja. Számos darab íródott a háromtagú formáció részére.

2013 februárjában Andreas Ottensamer exkluzív szerződést kötött a Deutsche Grammophon/Mercury Classics nevű kiadóval, így ő lett az első szóló klarinétos, aki ilyen megállapodást írt alá a ?sárga címkés? céggel. Első albuma Portraits ? The Clarinet Album címmel még abban az évben megjelent, és többek között Copland, Spohr és Cimarosa versenyművei, valamint néhány rövidebb darab található rajta. A felvételen a Rotterdami Filharmonikusok működtek közre Yannick Nézet-Séguin vezénylete alatt.

A közelmúltban Ottensamer a szöuli Művészeti Központban Busoni klarinét concertinóját és Copland klarinét concertóját adta elő; emellett játszott a berlini Brahms Együttessel Baden-Badenben és Japánban ? ez utóbbi helyszínre Bécs és Graz után a Clarinotts-cal is ellátogatott ?; fellépett a Bürgenstock Fesztiválon, illetve a Berlini Filharmonikusokkal is. Mindemellett koncertezett Londonban, Bécsben, Berlinben, Münchenben és Tajpejben is.
2015 elején kiadta második Deutsche Grammophon/Mercury Classics albumát, amelyen Brahms-darabok szerepelnek. A tervek szerint 2016-ban a Clarinotts-cal közös albumot ad majd ki.

Hozzászólások