Személy

Dee Dee Bridgewater

előadó, szereplő
Dee Dee Bridgewater, jazz énekes, díva, azon kevesek közül való, akik kétszer is kiérdemelték a legnagyobbaknak járó kitűntetést, a Grammyt. Emellett a Tony díjat is elnyerte, majd jelölték a londoni színház legrangosabb díjára, a Laurence Olivier díjra.

Nem csak jazz énekesként alkotott eddig maradandót, hanem musical színészként is jól ismerik a Broadway-n a nevét, ahol már a hetvenes években elkápráztatta hangjával a közönséget. Olyan darabokban tűnt fel, mint a Fekete Balladák, vagy a Carmen Jazz, sőt őt érte a kitüntetés hogy fekete énekesként elsőként eljátszhassa Sally Bowles a Kabaré-ban. Talán az "If You Believe" című számával lopta be magát leginkább a közönség szívébe, és vált világszerte ismerté. Dee Dee előadásáról Nick Ashford a következőket mondta: "meghatározott egy generációt, és énekével mindannyiuknak reményt adott?"

New York-i évei során a kor nagyágyúival lépett fel, mint például Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Max Roach, Roland Kirk, vagy Norman Connors, és Stanley Clarke. Több mint 15 albuma jelent meg eddig, ízelítőnek említsünk meg párat: Afro Blue, Victim of Love, Keeping Tradition, Dear Ella vagy a legújabb albuma, a francia szerelmes dalokat tartalmazó J'ai Deux Amours. Emellett az ENSZ tiszteletbeli nagyköveteként is tevékenykedik, a világ élelmezésének jobbá tételéért. Karierrje során eltelt több mint harminc év, de temperamentuma, karaktere és mindenek előtt énekhangja jottányit sem fakult.

Hozzászólások