Személy

Erőss Zsolt

szerző, szereplő, műsorvezető
Született: 1968. március 7. (Románia, Csíkszereda)
Meghalt: 2013. május 21. (Nepál, Kancsendzönga)

A 'Hópárduc' becenevű, erdélyi származású hegymászó volt az első magyar, aki felért a Csomolungmára. Tíz alkalommal hódított meg 8000 méter feletti csúcsot (2010-es balesetét követően két alkalommal műlábbal), ezzel minden idők legeredményesebb magyar hegymászója. 2013 májusában hunyt el a Kancsendzönga megmászása után.

Hozzászólások

_goldie_ 2014 dec. 08. - 18:26:49
imádom a téli utazást..megfog a havas táj..a hegy szinte magával vonz
elnézést az OFFért..túra lévén ebbe a topikba illik
OFF
"Az Eisenerzer-Reichenstein havas csúcsáról révetegen bámulni az alant sízõ sokaságot, távol a nyüzsgéstõl, a tömegtõl és az akarástól igazán felemelõ érzés.
Este kipirult arccal, orral szürcsölhetjük majd teáinkat, forralt borainkat megelégedéssel konstatálva, hogy ismét a hegyekben vagyunk." Nagy Közös Téli VÁNDORLÁSS – 2015.január
remélhetõleg ünnepi, makulátlanul fehér palástjában fogad bennünket
10/10
ChelseaForce 2013 júl. 03. - 00:21:33 10/10
Erõss Zsolt egy elképesztõ akaraterõvel rendelkezõ, intelligens, szerény ember volt, aki több ízben is öregbítette a magyarok hírnevét.

Több elõadásán is voltam, személyes élmények fûzõdnek hozzá, úgy gondolom, hogy, ha valaki, akkor Õ lehet példakép bárki számára! És itt nem csak a magashegyi mászásra gondolok, hanem a kitartásra, eltökéltségre, a célokért való küzdésre és a mélypontról való visszajövésre!

Nyugodj békében Hópárduc és Kiss Péter!
_goldie_ 2013 jún. 01. - 11:25:02
"..a teherhordók között aratott a halál, ketten a kötelek rögzítése közben vesztek oda, míg mások akkor haltak meg, amikor lavina sodorta el a kettes tábort.." http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/nem-akartak-menteni-a-kimerult-serpak-2192665

kimerült serpák..és megérkezett a monszun
szonya1 2013 jún. 01. - 10:08:27
Valóban, Kiss Péter rendkívül önfeláldozó módon cselekedett. Pedig talán még most is élne, ha csak saját magával törõdött volna!

A serpáknak azért annyival könnyebb dolguk van, hogy az õ szervezetük eleve alkalmazkodott a magassághoz, az oxigénhiányos levegõhöz. Természetesen ezzel együtt is hatalmas teljesítményt produkálnak, amit legfeljebb az alpinisták tudnak (szoktak?) kellõképpen értékelni.
_goldie_ 2013 jún. 01. - 09:54:55
számomra valami eszméletlen erõ vezeti/hajtja õket
..azt hiszem és sosem fogom megérteni..
sem a serpákat sem a hegymászókat


"Erõss Zsolt társa, Kiss Péter nem gondolkodott a saját életérõl, amikor egy másik emberét kellett megmentenie"
"felesége, ha tehetné, sem akarná biztosítással hazahozatni férje testét. "A tapasztalat azt mutatja, hogy az így eltûntek felszerelései közül kerül néha elõ valami esetleg tíz, húsz, harminc év múlva, amikor egy gleccser kidobja. Testre nem emlékszem, hogy lett volna rá példa. És ha elõkerülne, én akkor sem engedném, hogy hazahozzák. Nem hiszem, hogy bármit is változtatna a helyzeten, ha hazai földbe temetnénk Zsoltot. Inkább maradjon a jég örök birodalmában."

A lap úgy tudja, Erõss Zsolt Ausztriában kötött biztosítást, de a szerzõdés hatezer méter felett történõ baj esetén nem fizet. "Ott és a világon mindenhol csak hatezer méterig érvényesek ezek az életbiztosítások. Addig viszont teljes körûen. Ebben az is benne foglaltatik, hogy ha valakit baleset ér, akkor helikopteres mentés indul érte, és teljes orvosi ellátás is jár. E fölött a ritka levegõ miatt a helikopter már mûködésképtelen" – magyarázta Erõss felesége." http://hvg.hu/sport/20130524_eross_zsolt_tragedia
szonya1 2013 jún. 01. - 09:39:59
Sajnos ez gyakran így van. Most ugyan volt egy kivétel. Kivétel? Lefogadom, errõl is alig hallott néhány ember, mármint hogy "Beállította Apa Sherpa rekordját egy másik nepáli hegyi vezetõ, aki a "szuper serpához" hasonlóan 21-szer mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet"

http://hvg.hu/sport/20130524_Beallitottak_a_szuper_serpa_Everestrekor
_goldie_ 2013 jún. 01. - 09:22:49
.....és mégsem õk szerepelnek az újságok címlapjain.....
szonya1 2013 jún. 01. - 09:11:33
Igen, a serpák egy olyan népség, akik bioliftként mûködnek a hegyeikben. Igény szerint fel-le viszik a hegymászókat, a csomagokat, megmentik a balesetet szenvedetteket, kiteszik a mászóköteleket, létrákat, összeszedik az eldobált szemetet...
_goldie_ 2013 máj. 31. - 23:29:17
"..Nincs más megoldás, a kormánynak helyi serpákat kell felküldenie a hegyre.." http://www.origo.hu/nagyvilag/20130529-nem-tudtak-lehozni-erossek-holttestet.html

öten maradtak ott..
a hegymászóknak nem sikerült
majd a serpáknak menni fog....?
_goldie_ 2013 máj. 26. - 10:49:58
"..vannak emberek, aki megélnek száz évet és elmegy az életük, és vannak, akik nem, viszont tartalmas életet éltek, úgy, mint Zsolt. Neki ez volt az élete, soha nem akartam kalickába zárni, és most a hegyen maradt.."

"tervek szerint Zsolt emlékére a Bükki Nemzeti Parkban állítanak majd egy kopjafát, ami mellé a Békás-szorosból érkezik egy szikla, Erõss Zsolt ugyanis ott mászott életében elõször, ott szeretett bele a hegymászásba"

"..Tisztában voltam azzal, hogy fent a hegyen bármi megtörténhet. Mindig benne volt a pakliban, hogy agyonnyomja egy kõ vagy lezuhan, de nem gondoltam, hogy Zsolt azért fog meghalni, mert túlmegy egy határon, amin már nem lett volna szabad túlmennie.."
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/eross-ozvegye-nem-kerek-alamizsnat-2191701
hanguktaekwondooo 2013 máj. 23. - 12:20:32
_goldie_ 2013 máj. 22. - 21:28:28
"De vajon mi készteti ezeket az embereket arra, hogy az életüket kockára téve, ezer kilométerekre a civilizációtól, embertelen körülmények között is folyamatosan felfelé törjenek? Zsolt válasza egyértelmû: ott fenn minden leegyszerûsödik. A halál olyan közel férkõzik az emberhez, hogy befogadhatóvá válik. Mert csak egyetlen szabály létezik: vagy életben maradsz, vagy meghalsz." http://port.hu/article/30839