Személy

Gopcsa Katalin

művészettörténész
Született: 1947. augusztus 5. (72 éves) (Debrecen)
Művészettörténész, tudományos főmunkatárs 1972-ben szerezte meg a diplomáját az ELTE BTK művészettörténet–francia–magyar szakán.

Az egyetem előtt, majd 1972-től ismét a veszprémi múzeum munkatársa, 1982–85-ig az első budapesti Fotóművészeti Galéria művészeti vezetője. 1986-tól ismét a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum dolgozója, tudományos főmunkatárs. Több, mint száz kiállítást rendezett, ezek közül sok jelentős tárlatot a Tihanyi Múzeumban. Nevéhez fűződik az 1990-es Ajkai üvegszimpozion megszervezése és a múzeum kortárs üveggyűjteményének megalapozása. Szakterülete a XX. századi és kortárs magyar művészet és fotóművészet.
A Veszprém Televízióban KÉP A KÉPBEN címmel 1992–2001-ig havonta, azóta alkalmakként húszperces vizuális folyóiratot szerkeszt, melyben a város és a megye értékeire hívja fel a figyelmet.
Foglalkozik iparművészettel és építészettel is, kerámia és kortárs építészet témakörében több konferenciát szervezett.
Cikkek, interjúk szerzője, képzőművészeti kiadványok szerkesztője, több Egry Józsefről szóló cikke, könyve jelent meg. Több évtizedig gondozta a badacsonyi Egry József Emlékmúzeum kiállításait.
Tagja a Művészettörténészek Kállai Ernő körének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, a Veszprémi Művész Céhnek és a Védegylet Veszprémért egyesületnek.

2002-ben Laczkó Dezső-díjat kapott.

Forrás: artportal.hu

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás