Személy

Herczku Ágnes

Az aranylemezes, többszörös Fonogram- és eMeRTon-díjas Herczku Ágnes a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyisége.

Hozzászólások

Johann 2013 okt. 18. - 02:34:49
Meglep, hogy neki sincs még fóruma. S méginkább, hogy ennyire bántóan hiányos az adatlapja is. Se a Fölszállott a páva nem található meg itt, se az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között bemutatott Csongor és Tünde, (melyben õ énekelte, táncolta és játszotta Tünde szerepét). Pedig mindkét produkció megérdemelné a figyelmet! A Fölszállott a páva sikere önmagáért beszél, nyilván az sem véletlen, hogy már készülõdik a "következõ évad". Vélhetõen ugyanúgy Herczku Ágival. Hátha azt majd feltünteti a port.hu is... A Csongor és Tündérõl pedig már írtam az elõadás saját fórumában, illetve itt is olvashatunk róla egy igényes kritikát: http://petovariagnesszinikritika.wordpress.com/2013/04/18/csongor-es-tunde/ Többek között azt írja a szerzõ, Dr. Petõvári Ágnes színikritikus: "Herczku Ágnes Tünde megszemélyesítõjeként elsõsorban táncosként vesz részt a produkcióban, de énekel is. Ritka, Isten adta ajándék, hogy táncosnõ ilyen avatottan énekeljen, vagy énekesnõ ilyen kifogástalanul táncoljon.". Nagyszabású mû - Jankovics Marcellben nem csalatkozik az ember. Ha jól látom, készült róla tévéfelvétel is (s az legalább feltûnik itt, Herczku Ági adatlapján is). Érdemes elcsípni és nyugodt körülmények között végignézni, ha majd újra vetítik.
S persze Herczku Ági koncertjeire is érdemes eljárni, kivételesen szépen énekel, nagy magabiztossággal és rutinnal lépi át a népzene határait a világzene irányába - majd tér onnét vissza. Ehhez a bizonyos átlépéshez Nikola Parov garantálja a kiváló, élettel teli, kicsit balkánias (bolgáros) de azért elsõsorban a magyar népzenébõl építkezõ egyedi muzsikát. Legutóbb a Borfesztiválon hallottam õket. Megérte hamarabb menni, nem csak az esti Ghymesre! :)