Személy

ifj. Kurtág György

előadó, zene, zeneszerző
A Budapesten végzett zeneszerzés-tanulmányai után, 1980 és 1982 között a metz-i Centre Européen de Recherche Musical (Zenei Kutatások Európai Központjában) Messias Maiguasca tanársegéde.

1980 és 1986 között zeneszerző-kutató és zenei asszisztens az IRCAM-nál (Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique: Akusztika/Zenei Kutatás Koordinációs Intézete), ahol Maurizio Kagellel, Sylvano Busottival, Eötvös Péterrel dolgozik. Pierre Boulez Repons amerikai turnéjában vesz részt.

1983 óta Grünvalsky Ferenccel dolgozik, a "Goldberg variációk" kapja meg 1993-ban a Filmkritikusok Díját, (legjobb filmzene). 1996-ban, a Párizsban mozieseményként bemutatott Ed Wood "Plan 9 from Outer Space" filmjének zenéjét komponálja újra a Quatuor Lugosival.

1993 óta Bordeaux-ban él, ahol a SCRIME (Informatikai és Elektroakusztikus Zenei Kutatási Stúdió) alkotási és zeneinformatikai kutatási központ tudományos tanácsának tagja.

Kutatásai a zenei mozdulatok elemezését valamint új digitális hangszerek tervezését érintik. Többek között a német Shadow céggel dolgozott egy, a gitár-midi interface-hez használható szintézis modul prototípus létrehozásában.

Daniel Kientzy-vel (szaxofon) és Frank Royan Le Mee-vel (vokalista) hozta létre a Comité des Fetes együttest, amely a nyolcvanas évek eklektikus kortárszenéjéből, a régi zenéből merített, színházi és improvizációs elemeket alkalmazott.

Idősebb Kurtág Györggyel "elektronikus hibrid" vonósnégyesre és szintetizátorra írta a "Zwiegespräch" című zeneművet. A mű a Paul Sacher Alapítvány rendelésére készült és a 2000. Luzerni Fesztiválon, a 2001. Huddersfieldi Kortárs Zenei Fesztiválon (az Arditti kvartettel) valamint a 2002. Wiener Festwochen-en (a Keller kvartettel) szerepelt.

A Sony cég párizsi Mesterséges Intelligencia Kutató Központjában, a François Pachet által kifejlesztett szoftvert a "The Continuator Project" cimű művében a 24. Hestejada de Las Arts d'Uzeste Musical (2001), a "Sons d'Hiver" párizsi fesztiválon valamint a 2002. évi bécsi és budapesti fesztiválokon mutatta be.

2008 legjobb kortárszenei felvétele kategóriában az első három jelölt közé került a Kurtág 80 CD, rajta a "Zwiegespräch".

2009 februárjában koncert és workshop a New York-i Carnegie Hallban az Extremly Hungary sorozaton belül, aminek programjában szerepel a "Zwiegespräch" is, majd fellépés idősebb Kurtág Györggyel és Kurtág Mártával Washingtonban a Kongresszusi Könyvtárban.

Lemezfelvételei:
- Comité des Fetes (Daniel Kientzy, szaxofon és Frank Royan Le Mee, vokál és billentyűsök)
- 1er Pas (Pascal Lefeuvre, tekerőlant, Ed. Alba Musica)
- Lux Nox: SMS (Ed. BMC Records Budapest)
- Kurtág 80 (BMC Records Budapest)

Hozzászólások