Személy

Kurtis Blow

szereplő
Olyan előkelő pozíciót, mint a 'Rap királya' nem szokás csak úgy osztogatni; főleg nem az Egyesült Államokban. Egy olyan országban, ahol a Soul keresztapja James Brown és keresztanyja Aretha Franklin, nem dobálóznak a megkülönböztető jelzőkkel, hanem valamivel ki is kell érdemelni azt.

Szó szerint ez történt a harlemi születésű Kurtis Walker-ral, aki a hatvanas évek közepén már hátulgombolósként családjának önjelölt DJ-eként készült a karrierjére. Édesanyja soul és R&B iránt táplált zeneszeretetét megörökölve az otthoni lemezjátszójukon cserélgette a fekete 45-ösöket (kislemez), szülei és az ismerősök kéréseit teljesítve.

1972-ben már tizenéves fejjel saját partikon zenélt New York belvárosában, a lakóházak övezte parkokban felállított sound systemeken. Azokban az időkben ragadott először mikrofont és buzdította az embereket, akik vevők voltak a stílusára. Egy ilyen partin találkozott későbbi menedzserével, Russel Simmons-szal, aki később '78-ban nyíló klubjának, a Night Fever Disconak állandó fellépőjeként szerepeltette. Még abban az évben egy tehetségkutató versenyen való részvétele megnyitotta végre számára a hőn áhított hírnév felé vezető utat. Akkoriban Grandmaster Flash volt a DJ-e, és igaz a versenyt nem sikerült megnyernie, de annál inkább a Mercury Records lemezszerződését, ami sorsfordító lett az ő, és természetesen a raprajongók életében is. 1979-ben, első hivatalosan megjelenő kislemeze, a 'Christmas Rap' 370.000 példányban fogyott el, az volt az első bizonyítéka annak, hogy valami komoly dolog vette kezdetét Kurtis életében, ami egy évvel később egy sikeres nagylemezben realizálódott a nagyérdemű előtt. Az erről kimásolt első kislemez, a 'The Breaks' bearanyozódása (500 ezer eladott korong) jelentett igazán nagy eredményt számára. Így, mint az első igazi szóló rapsztár írhatta be magát a Hip-Hop történelemkönyvébe.
  • 1997
    Rhyme & Reason szereplő szereplő (amerikai dokumentumfilm, 1997)

Hozzászólások