Személy

Michael Riesman

Zeneszerző, karmester, zongorista, lemezproducer, valamint a Philip Glass Ensemble zenei vezetője. Glass számos művének felvételében működött közre karmesterként. Ő dirigált Glass majdnem mindegyik filmzenéjének felvételekor, így a Koyaanisqatsi - Kizökkent világ, a Mishima, a Powaqqatsi - Változó világ, a The Thin Blue Line, az Anima Mundi, Az idő rövid története, a Kampókéz, a Kundun, A Truman-show, a Naqoyqatsi, A háború ködében, A titkos ablak, az Életeken át, az Undertow, a Roving Mars és Az illuzionista rögzítésekor. Ő zongorázott Az órák című filmen, amelynek Oscar-díjra jelölt zenéje zongoraátiratából lemezfelvételt is készített.

Karmesterként kétszer jelölték Grammy-díjra, a The Photographer és a Kundun című filmekért. A Rizzoli kiadónál jelentette meg Formal Abandon című lemezét, amely eredetileg Lucinda Childs koreográfus megbízásából készült. Filmzenéi közé tartozik az Enormous Changes at the Last Minute, a Pleasantville (1976), valamint a Christian Blackwood rendezte Signed: Lino Brocka.

Tanulmányait a Harvard Egyetem Mannes College of Musicon végezte, s Ph. D. fokozatot is ott szerzett. Tanított, illetve tanít a Harvardon és a SUNY-Purchase Konzervatóriumban, s volt rezidens zeneszerző a Marlboro Zenei Fesztiválon és a Tanglewoodi Fesztiválon, ahol saját műveit is vezényelte.

Hozzászólások