Személy

Pavlovits Dávid

előadó, zene, művészeti vezető
Született: Szeged
1973-ban született Szegeden, ahol 17 évesen kezdett gitárt tanulni. Három év gitározás után nyert először díjat egy nemzetközi versenyen, Lengyelországban. 1995-ben felvételt nyert a Darmstadti Zeneakadémia koncertosztályára, ahol a Soros és a Szegedért Alapítvány támogatásával kezdi meg tanulmányait, és 1998-ben gitárszakon kitüntetéssel diplomázik. Legfontosabb eredményei: 1993. Zory Nemzetközi Gitárverseny: különdíj, 1994. Budapesti Hangszeres Verseny (Zeneakadémia): II. helyezés, 1995. Esztergomi Nemzetközi Gitárverseny: I. helyezés, 1998. Nemzetközi Zeneszerz?i Verseny, Viareggio (Olaszország): különdíj, 1999. a N.K.Ö. Minisztériumának "Kodály Zoltán" zeneszerz?i ösztöndíja.

1993 óta rendszeresen koncertezik. Külföldön szólóesteket adott Európa szinte valamennyi országában, olyan kulturális központokban, mint Varsó, Bécs, Minszk, Belgrád, Bukarest, Moszkva, Lipcse, Frankfurt, Párizs, Róma, Genf, Ankara, Edinburgh vagy New York, Los Angeles és Washington D.C., Mexico City és Puerto Rico az amerikai kontinensen. 2005-ben szólóestet adott a New York-i Carnegie Hallban. A legutóbbi koncert-évadban többek között Törökországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Romániában és Izraelben lépett fel.

Többször szerepelt nemzetközi zenei és kulturális fesztiválok vendégeként, és rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és külföldön. Első, saját műveket és átiratokat bemutató CD-je 2000-ben jelent meg, melyet a Gramofon magazin kritikusa szerint ?gazdag fantázia, kivételes formaérzék és karakterizálókészség? jellemez. Az utóbbi két évben többször volt alkalma együtt dolgoznia Kurtág Györggyel, aki ennek az együttműködésnek az eredményeként egy korábbi, befejezetlen gitárművét átdolgozta, újraformálta.

Művei és átiratai több, francia, kanadai és német kiadónál jelentek meg nyomtatásban, a Ricordi & Co. 1999-ben jelentette meg Ametisztek, majd később Ujjlenyomatok című sorozatát. A kanadai Doberman/Yppan kiadónál pedig további öt kötete jelent meg. 2000 óta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán tanít kamarazanét és gitárt.

Hozzászólások