Személy

Sándor Pál

rendező, producer, forgatókönyvíró
Született: 1939. október 19. (84 éves) (Magyarország, Budapest)

Magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Érettségi után a filmgyárban dolgozott laboránsként és felvételvezetőként. 1959-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, 1964-ben végzett Herskó János osztályában rendezői szakon. MAFILM-státuszával egy időben tagja lett a Balázs Béla Stúdiónak is, 1989 óta a Novofilm vezetője, producer. Ismertebb filmjei: Régi idők focija, Ripacsok, Szerencsés Dániel, Noé bárkája.


Jelentősebb díjai: Balázs Béla-díj - 1972, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - Ezüst Medve díj - Herkulesfürdői emlék - 1977, Érdemes művész - 1979, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál - FIPRESCI-díj - Szerencsés Dániel - 1983, Kiváló művész - 1987, Kossuth-díj - 2009

Hozzászólások

doricki23 2021 máj. 03. - 16:44:54
Nem láttam még jó filmet tőle.
filoszemitabélus 2016 okt. 23. - 21:03:42
Nem hiszem, hogy árja lett. A magyarok nem árja nép. Talán inkább a cigányok, ha valós az indiai eredetük. Igaz, ahogy elnézem Farkas Flórit, tényleg olyan, mint egy indiai.
offtopic
Edmond Dantes 2016 okt. 23. - 20:20:05 Előzmény filoszemitabélus
Elírtad: "valósággal pária lett" helyett "valósággal árja lett" netán "valósággal árja-párja lett". Volt olyan.
filoszemitabélus 2016 okt. 12. - 15:51:26
Sándor Palika a "brancs " oszlopos beltagja. Van róla egy igen jellemzõ történetem, elsõ kézbõl. Egy azóta meghalt operatõr ismerõsöm fõleg reklámfilmeket forgatott, sokszor Sándor Pállal. Történt egyszer, hogy egy tévés bulin már minden vendég eléggé el volt ázva és mivel maguk között voltak, homogén összetételben, elkezdtek a gojokon gúnyolódni. Röpködtek az ízléstelen élcek. Ismerõsöm, akirõl bár a társaság nem tudta, nem tartozott születésére nézvén a halmazhoz és mivel õ sem volt már józan, nem mûködött benne az életösztön. Felháborodva kikérte magának(mint a gúny tárgyának kitett közösség tagja) az ízléstelen és bántó szavakat. Azonnal megfagyott körülötte a levegõ! Innentõl kezdve valósággal pária lett és Sándor Pál sem kérte fel többször közös munkára. Ezért egy alkalommal, mikor összetalálkozott vele, szóvá is tette ezt:
-Palikám! Én azt hittem, hogy a munkám minõsége miatt dolgoztál sokszor együtt velem.
A rendezõ csak ennyit válaszolt: -Ti keresztények is jobban összetarthatnátok egy kicsit!
mulao 2009 aug. 30. - 03:43:15
Tudom, hogy õ is a nagy magyar rendezõk közé tartozik, én mégis alig láttam filmjét, de talán ez betudható a koromnak.Ha jól tudom a Hasutasoknak a producere volt, azt a filmet láttam, s bár sokan szidják, nekem tetszett.De láttam a Ripacsokat is, így hirtelen.Legyen neki is fóruma!