Személy

Sasvári Sándor

előadó, színész, szereplő
Született: 1957. október 18. (66 éves) (Magyarország, Budapest)

1957-ben született, több együttesben is játszott basszusgitárosként. A Rock Színház megalakulásától vezető színésze volt a társulatnak, számos jelentős előadás fűződik nevéhez. 1991-ben az Év musical énekesének választották, majd 1993-ban a Magyar Rádió eMeRton díjjal tüntette ki. Az angolul és németül remekül beszélő színész Ausztriában, Németországban , Svájcban és Luxemburgban is vendégszerepelt, ahol Che Guevaraként egész Európa megismerhette. Számos film főszereplője és jó néhány hanghordozó tulajdonosa, melyek közül önálló albumjának címe: Sasi.


Sasvári Sándor eredetileg zenésznek készült, és csak kíváncsiságból jelentkezett Gábor Ila és Csuha Lajos javaslatára 1982-ben az akkoriban induló Budapesti Rock Színház társulatához. A Rock Színháznál Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor a szárnyai alá vették és rövid idő elteltével komoly lehetőséget kapott, ami élete első főszerepe volt: az első magyar rockoperában, a Sztárcsinálókban Juvenalis szerepét osztották rá, melyet háromszázszor játszott el.


A Jézus Krisztus szupersztár 1986-os magyarországi ősbemutatóján Jézus szerepében lépett színpadra. A szerep, melyet 11 éven keresztül alakított nem csak hitét mélyítette el, hanem megváltoztatta egész életét is. Sasvári Sándor neve több, a színjátszás álomszerepével is összeforrt, 1982 óta alig telt el év színházi premier nélkül, illetve évadokban több bemutatója is volt, csupa főszerepben. Nem csak határon innen, hanem határon túl is: például a Sztárcsinálókban Juvenalis szerepét nem csak magyar nyelven volt lehetősége eljátszani, hanem – egy németországi turné alkalmával – angolul is. Ezen kívül is számos darabbal vendégszerepelt külföldön, például Londonban a Dorian Gray-jel, melyben Basil Hallward figuráját személyesítette meg.


Alain Boublil – Claude-Michel Schönberg A nyomorultak című darabja az életét több, mint húsz évét végig elkísérte. A Rock Színház 1987-ben tűzte műsorára, ebben Mariust alakította. Vágyott azonban Jean Valjean szerepére, melyet 1997-től két évadon át első szereposztásban heti 6 alkalommal, összesen háromszázszor játszott el a németországi Duisburgban az 1550 fős közönség előtt egy olyan modern csarnokban, amelyet ennek az előadásnak a kedvéért emeltek. Nehéz, de gyönyörű munka volt, ráadásul Magyarországra hazatérve több színház is műsorra tűzte A nyomorultakat, itthon is játszhatta Jean Valjeant. Szabadúszó színészként élete egyik főszereplője egyértelműen a zene, a színpad, melyben több alkalommal lóháton jeleskedhet, például a 2020-ban bemutatott Sárkányszívben, melyben Lajos királyt alakítja Mephisto nevű lován.


Tagja volt a legendás Színészzenekarnak és a Színész Öttusa Válogatottnak. 1987-ben vásárolta meg az első lovát, ettől az évtől kezdve aktív díjugrató. Ha csak teheti, az éneklés és színészet mellett versenyekre is szán időt. 1993 óta Csömörön él, ahol Midnight Lovassport Egyesületet is működteti. Az egyesületet lováról, Midnight –ról nevezte el, akihez ugrás rekordja is fűződik, ami 185 cm.


A 2020-ban megalapította a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színházat a Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központtal, Moravetz Leventével, Laklóth Aladárral.

Hozzászólások

offtopic
mandulavirág 2012 okt. 19. - 22:56:24
Nem kicsit csodálom, hogy Sasvárinak még senki sem nyitott topicot, noha a porton sok a musical- és operettrajongó fórumozó.
Mindenesetre boldog szülinapot kívánok.