Személy

Sebő Ferenc

előadó, zeneszerző, szereplő
Született: 1947. február 10. (72 éves) (Szekszárd)
Gimnáziumi tanulmányai mellett az Állami Zeneiskola növendékeként zongorázni, csellózni tanult. A Budapesti Műszaki Egyetem építész karán diplomázott.

A műegyetemen a szimfónikus zenekarban csellózott. Itt, a diák társaságban állt először közönség elé József Attila-dalaimmal és gitárral kísért népdalfeldolgozásokkal. 1969-ben Berek Kati beépítette dalait az Egyetemi Színpadon játszott József Attila műsorába. Ő hívta a 25. Színházba, ahol építészeti munkája mellett, mint zeneszerző, előadó és zenei vezető tevékenykedett.

Évfolyamtársával, Halmos Bélával megalakították a Sebő-együttest. Újszerű népzenei feldolgozásai rádiós és televíziós szerepléseik révén hamarosan ismertté tették őket. A Martin Györgynél hallott eredeti népzenei felvételek hatására azonnal bekapcsolódtak a gyűjtésbe. Céljuk nem csupán a gyűjtemények gyarapítása volt, hanem az, hogy a megismert zenéket eredeti formájukban el is játsszák. Így váltak a hazai hangszeres népzenei- és Táncház-mozgalom elindítóivá.

Sokszínű szakmai pályafutása méltó eredményeképp 1996 decemberében felkérték a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetésére. Ebből a helyzetből végre alkalma nyílt intézményesítési terve újraindítására. Kidolgozta a nemzeti intézmény rangjára emelt együttes új művészeti és működési koncepcióját. Javaslata lényege szerint a színházi működés mellé kapcsolódó két új tevékenység (a hagyománygondozás és a közönségszolgálat) lehetővé tette a hagyománygondozás intézményének, a Hagyományok Házának hivatalos megalapítását, melynek 2002-ben szakmai igazgatója lett.

Zenei tevékenységét a Rádió és a Televízió nívódíjakkal jutalmazta. A táncházmozgalom szervezéséért 1978-ban (Tímár Sándorral és Halmos Bélával megosztott) Állami díjat kapott, 1995-ben a Magyar Művészetért Alapítvány díját, majd 1996-ban (ismét Tímár Sándorral és Halmos Bélával megosztva) a Budapest Klub Planetáris Gondolkodásért díját. Budapestért Díjat kaptunk Halmos Bélával megosztva 2000-ben. 2006-ban Pro Cultura Urbis díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott.

Hozzászólások

user11 2014 jan. 04. - 17:52:30
Interjú vele, a táncházmozgalomról, Weöresrõl, versekrõl.

http://hvg.hu/kultura/20131230_Rohanunk_a_barbar_vilagba__interju_Seb

És a régi nagy kedvencem, Horatius verse Sebestyén Mártával.

http://www.youtube.com/watch?v=gfKIZa1YDpw
A Ghymes bemutatja: Szarka Tamás és zenekara újévi koncertje