Színház

Bors néni

mesejáték, 100 perc, magyar, 1994., 4 - 8 éves kor között

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Ma van Bors néni 80. születésnapja! Elhatároztuk, hogy egy igazi születésnapi ünnepséget csinálunk. Nagyon sok meglepetést készítettünk Bors néninek, de a legnagyobb meglepetés ti lesztek!

Bors néni: Hát te cipő, fekete cipő, merre jártál, míg aludtam?
Cipő: Messze, messze, messze.
Bors néni: Én tudom, hogy merre jártál,/malompataknál, messze háznál, /elcsavarogtál fenyőerdőn,/ lépegettél viharfelhőn,/ szálldogáltál gesztenyeágon,/ megpihentél, mint a varjú,/ fenn, a tévéantennákon./ És még merre jártál?
Cipő: Messze, messze, messze.
Bors néni: Én tudom, hogy merre jártál,/ az időben mászkeráltál,/ régi padlót nyikorgattál,/ régi követ csikorgattál,/ átrepültél sok-sok éven,/ s lábujjhegyre állva, szépen/ karingóztál régi égen./ Hol az a sok év,/ fekete cipő?

Az egyetemi színpadi előadás ötletét Novák János baráti társaságban többször felvetette, megvalósításában azonban maga sem hitt. A közönséggel való interakción alapuló rendezői elgondolással aztán Horváth Péter rábeszélésére kopogtatott be Dajka Margithoz, Kútvölgyi Erzsébethez, Verebes Istvánhoz, végül Nemes Nagy Ágneshez. "Kis dobozokkal modelleztük a díszletet, úgy meséltem az elképzeléseimről" - emlékszik vissza Novák a költőnővel való találkozásra, aki kíváncsian hallgatott, amíg meg nem hallotta Dajka Margit nevét. Akkor, teljes szabadságot adva az alkotóknak, rábólintott az adaptációra.

A darabon már a sokadik generáció nő fel. Az anyukák, a nagymamák sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel, a közönségszervezők pedig állítják, a gyerekek jó része is többször látja az előadást: hétköznapokon óvodai-, iskolai csoportokban, hétvégén pedig a családdal.

A Kossuth díjas művésznő ugyanolyan kihívásnak tartja Bors néni megformálását, mint a Nemzeti- vagy Budapesti Operettszínházi alakításait. Mint mondja, gyerekeknek játszani komoly felelősség, ők kritikusabbak a hiteltelen játékkal szemben, azonnal "véget ér a varázslat", ha felfedezik a szerep mögött a színészt, színésznőt. "A felnőttek megbocsájtóbbak a pontatlanságokkal szemben, hiszen tudják, mindenki hibázhat, s mert tisztában vannak azzal is, amit látnak, színjáték csupán. A kicsik viszont valóságként élik meg az előadást - kizökkennek, ha nem őszintén, teljes odaadással játszunk."
Molnár Piroska különleges élményként éli meg, hogy gyerekeknek szóló előadásban ilyen hosszú időn keresztül szerepel. Néha utánaszámol: mára mindannyian felnőttek azok az óvodások, kisiskolások, akik az elsők között köszöntötték Bors nénit a művésznő kedvenc sorai elhangzása után:
Hogyha láttok fekete cipőt/ sétálni a levegőben/,napsütésben, holdsütésben,/ mégis inkább holdsütésben,/ Bors nénié az a fekete cipő.


Az előadás időtartama: 100 perc

A(z) Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Titilla (a hűséges macska)
Vízimolnár (Jeromos)
Játékmester

Alkotók

Hozzászólások