Színház

Mátyás, az igazságos

rockopera, magyar, 2017., 10 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Nemzeti Lovas Színház ez alkalommal is a magyar történelem egyik legendás nagy alakjának történetét dolgozza fel ebben a nagyszabású új magyar családi rockoperában. Mátyás királyt Magyarország legnépszerűbb királyaként emlegetik, akinek talán történelmünk során először sikerült úgy felvirágoztatni hazánkat, hogy azt európai mércével mérve is elismerték.
A darab Kinizsi Pál és Mátyás király barátságán keresztül, a fiatalok számára is közérthetően, a róla szóló legendás mesék elemeiből táplálkozva, rendkívül látványos módon mutatja be a történelmi eseményeket.
Fülbemászó dallamok és megható jelenetek váltják egymást, miközben vágtáznak a paripák, folyik a harc földön és lovon, és kibontakoznak a történet szálai, melynek kicsik és nagyok számára is üzenetet hordoznak. A kifejezetten családoknak szóló új magyar családi rockopera történelmi vonatkozásában és sokszínűségében is felejthetetlen élmény és kitűnő szórakozás felnőtteknek, gyerekeknek és persze a lószerető közönségnek.

A(z) Nemzeti Lovas Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Mátyás
Kinizsi Pál
Fekete Lovag
Püspök
Udvari bolond
Török szultán
Török szultán lánya
Kis Mátyás
Kis Kinizsi Pál

Alkotók

Hozzászólások

egon12 2017 febr. 17. - 21:03:46
Mátyás sohasem volt igazságos, a parasztok és zsellérek ,az uralkodása alatt, sohanem látott nyomorban,óriási adóterhekkel éltek,mindez a \"nagy Mátyás\" uralkodása idején.. Szóval ez egy történelmi tévhit,hogy Õ milyen \"nagy\" király volt. Mindezek dokumentálva is voltak,csak a történelem folyamán,ezen iratokból meglehetõsen kevés maradt fenn,de azok kétségkívül azt rögzítik,hogy milyen kegyetlen sarcokat rót ,az akkori társadalom úgymond alsóbb szintjeire. Persze az utókor ilyen vagy olyan okból, szépen kiszínezte a történéseket. Mindezen tényeket félretéve ,persze lehet mûveket alkotni életébõl,munkásságából. Bár a fent említett tények ismeretében, nyilván idealizált, szinte már mítikus módon lehet õt ábrázolni, aminek persze nem bizonyos az igazság tartalma,de mindazonálltal lehet szórakoztató,mint minden más mûvészi alkotás is.