Színház

1914 / 1915 / 1916 / 1917

zenés előadás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

1914 / 1915 / 1916 / 1917
(eredeti címe: 1914)
Zenés színházi előadás az első világháborúról

Mándy Ildikó táncos-koreográfus társulatával egy négy éven át tartó előadássorozatot tervezett, hogy emléket állítson a már-már teljesen elfeledett, húszmillió áldozatot követelő, Nagy Háborúnak.

Az anyaggyűjtés, az adatok, információk feldolgozása nyomán folyamatosan íródik a darab. 2017-ben ismét új dalokkal, történetekkel bővül az előadás.

Korabeli krónikák, irodalmi művek, többek között Ádám Éva (Kamenitzky Etelka), Ernst Jünger írásai, Kassák Lajos, Babits Mihály, Palasovszky Ödön, Christian Morgenstern versei idézik a 100 éve történteket.
Az előadásban elhangzó irodalmi és korabeli szövegrészleteket versekre és népi dalszövegekre megzenésített dalokkal egészítjük ki, akár egy korabeli kabaréban, frontszínházi előadásban.
A dalokat Márkos Albert írta mezzoszopránra és csellóra. A zenei kíséretet Kallai Nóra csellista játsza az előadásban.
Európa sötét ölén most könnyet pergetneka sápadt, szomjas ajkú asszonyok:mert bitang virág a katonák fiatal szíves nincs ki kacér gomblyukába tűzze.(Kassák Lajos)

Az előadásban a szó ereje irányít mindent. A beszéd nemcsak a teret és a cselekményt határozza meg, de az előadásban szereplő színésznő, Záhonyi Enikő, is az elhangzó mondatok dinamikájából, zeneiségéből kiindulva építi játékát. Teste alárendelődik a szavak gesztikus hatalmának, hagyja, hogy teljes mértékben ez irányítsa a mozgását.

"Amikor hallod a távolból a lövedék fütyülését, az egész tested már előre összehúzódik, hogy felkészüljön a hatalmas robbanásra."


A háború nem hirtelen keletkezik, elterjedése nem pillanat műve. A háborút valamely politikai célért indítják. Ismerjük meg a múlt század egy mára már szinte teljesen elfelejtett háborújának történetét. Előadásunk az első világháború emlékezetének felidézése a jelen és a jövő nemzedék számára.

A(z) Mándy Ildikó Társulata előadása

Bemutató időpontja:

2014. szeptember 13., Mándy Ildikó Társulata

Stáblista:

Hozzászólások