Színház

A Csárdáskirálynő

operett, 2 felvonás, 175 perc, magyar, 2004.

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A Csárdáskirálynő minden operettek legklasszikusabbja. Egy magyar zenés színháznak kötelessége, hogy állandóan műsorán tartsa ezt a remekművet. Különösen akkor, ha ezt úgy teljesítheti, hogy pazar előadást kínál nézőinek.

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen olyan perc sem, hogy a föld valamelyik pontján föl ne csendülne - filmen, tévében, vagy rádióban -a Csárdáskirálynő valamelyik népszerű melódiája. Kálmán Imrének ezt a művét az Első Világháború alatt 1915-ben mutatták be Bécsben és 1916 novemberében került magyar színpadra. A darab hamarosan világsikert aratott, játszották Stockholmtól egészen az Egyesült Államokig. (Külön érdekesség,hogy a Világháború alatt még az Ausztriával ellenséges országokban is fantasztikus szériákat futott be!) A történet egy reménytelen... de mivel operettről van szó, reménytelennek látszó szerelemről szól. Edvin herceg rajong Szilviáért, a pesti orfeum csillagáért,de arisztokrata családja - természetesen - ellenzi ezt a rangon aluli kapcsolatot. Netán házasságot.Edvin szülei mindent elkövetnek,hogy fiúkat visszacsalják Bécsbe,hogy ott a neki megfelelő leányzót, Stázi komteszt válassza élettársául. A cselekményt a kedves,bolondos Bóni gróf, (aki sok más orfeumi dáma mellett Szilviába is szerelmes) és Feri bácsi, az orfeum törzsvendége bonyolítják. Utóbbi minden igyekezetével azon van, hogy összehozza Szilviát Edvinnel, s ennek érdekében egykori szerelmét, Edvin édesanyját is hajlandó leleplezni. A szenzációs,igen érdekes zenéről a korabeli kritikusok így írtak: "Kálmán a Csárdáskirálynőben ötvözni tudta a bécsi keringőt és a magával ragadó, temperamentumos magyar zenét. A remek számok nemcsak a népszerűséget biztosítják, de igazi zenei élményt is nyújtanak"...

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Nika65 2015 ápr. 30. - 18:08:25 10/10
Nagyon jó elõadás.Nagyon jó dalok,csodálatos szereplõk.A kedvenc párosom Stázi(Dancs Annamari) és Bóni(Kerényi Miklós Máté).Mindenkinek csak ajánlani tudom.
malvinkicska 2014 okt. 11. - 21:51:00
Mivel a tv csatornák szenny mûsort adnak erre rátaláltam, és megnéztem, nagy élmény volt nagyon tehetségesek a mûvészeink, csodálatos hang, nem sorolom fel az elõttem szóló már meg tette. A tv ilyen és hasonló mûsort azért néha adhatna, mert már a Magyar szórakoztató ipar a béka feneke alatt van.
mulao 2011 okt. 03. - 05:17:07
Szerencsére kiadták DVD-n, sajnos az Operettszínház nem nagyon csinálja musicaleknél, talán attól tartanak, hogyha felvételrõl meglehetne nézni senki nem menne el élõben is megnézni. Viszont nagy ritkán operettet kiadnak. De a lényeg az, hogy megvettem és tényleg jó elõadás, külön szerencse, hogy a lehetõ legjobb szereposztással vették fel. Fischl Mónika-Vadász Dániel-Szendy Szilvi-Peller Karcsi-Földes Tamás-Faragó Topy-Marik Péter-Kállay Bori-György-Rózsa Sándor-Dézsy Szabó Gábor, jó lenne egyszer élõben is látni! :)
10/10
potifart 2011 febr. 27. - 19:10:36 10/10 Előzmény kessy6
Én is csak azért néztem végig, mert Kállay Bori nagy kedvencem és miatta érdemes volt.Nagyszerû színésznõ, csodálatos hanggal, ezenkívül gyönyörû. Bennem végig a régi eredeti szöveg élt, így nehéz volt végigdalolnom magamban egyes dalokat. :)
10/10
jbaj 2010 okt. 28. - 11:44:17 10/10 Előzmény andrewg25
Elképesztõ!!! :)

Szenzációs!
Mindenkinek ajánlom!!

Kálmán Imre egy zseni!!!
10/10
andrewg25 2010 aug. 10. - 11:14:14
A Gödöllõi Fiatal Mûvészek Egyesülete,
a Gödöllõi Szimfonikus Zenekar,
a Talamba Ütõegyüttes Gödöllõ,
és a Mûvészetek Háza Gödöllõ

... a GÖDÖLLÕI KIRÁLYI KASTÉLY díszudvarán
bemutatja

Kálmán Imre
CSÁRDÁSKIRÁLYNÕ
nagyoperett

LEOPOLD MÁRIA, LIPPERT-WEILERSHEIM hercege: SZACSVAY LÁSZLÓ
CECÍLIA, a felesége: LÕRINCZ ANDREA
EDVIN, a fiuk: BALCZÓ PÉTER
VERECKI SZILVIA, sanzonett: HERCZENIK ANNA
KAUCSIÁNÓ BÓNI, gróf: GÉCZI ANDRÁS
MISKA, fõpincér: JÓZSA IMRE
STAZI, grófnõ: BORDÁS BARBARA
KEREKES FERKÓ: HÁBETLER ANDRÁS
TÁBORNOK, FÕHERCEG: BÉKEFI LÁSZLÓ

TÁNCOSOK:
BÁNYOCZKY NÓRA, KOZÁRI VERIONIKA, MIKLÓS KRISZTINA,
BARANYI ORSI, LÉNÁRT GÁBOR, PAPP GERGELY BÁLINT

Karmester: Horváth Gábor

Rendezõ: Horváth Zoltán

Jegyek válthatóak az ország nagyobb jegyirodáiban a jegy.hu hálózatán keresztül,vagy Gödöllõn a Belvárosi jegyirodában és a Gödöllõi Királyi Kastély jegypénztárában.
Ára:4500Ft
pellerklari 2009 nov. 16. - 17:47:39
Nagyon jó elõadáa vol.
kessy6 2009 nov. 04. - 16:22:03
Nekem biztosan azért nem tetszett,mert a Psota,Latinovits, Huszti féle film van meg nekem....
Kállay Bori isteni volt, a fiatalok is jók voltak,de a szöveg.....katasztrofális...értem én,hogy felújítás meg ilyenek,de akkor is.....ne már...
Megnéztem,mert nagyon szeretem Kállay Bori,de különben elkapcsoltam volna...
crazyforyou 2009 okt. 26. - 18:50:23 Előzmény drfaj
Én már akkor is ismertem Kállay Borit,amikor még Fonyó felesége volt,úgyhogy biztos nem Vitray miatt lett sikeres.Amúgy egyetértek,szuperjó elõadás volt! A többi szereplõ is jó volt szerintem.:)))
drfaj 2009 okt. 26. - 10:34:12
Sajnos van amikor ott kellene hagyni, kerül, amibe kerül, mert ez a legjobb megoldás....

Szombat este láttam az m1-en a 2009.05.02.-i elõadást. Csodálatos! Nagyon köszönöm, hogy futó mûsort emgedtek közvetíteni a televíziónak. Én kellemesen csalódtam Kállai Boriban, akirõl az volt a véleményem, hogy VT hátán kapaszkodott fel a csúcsra... Nagyon szépen megformálta szerepét és nagyon szép énekhangja van! Elnézést kérek! Méltó a BO. Színház színpadára! Gratulálok az elõadáshoz!
ba-enre 2008 okt. 23. - 08:11:21 Előzmény virginiaWoolf
Itt is megismétlem, mert erõs a reklám szele: hangja nincs, érteni nem lehet. Tegnap az elsõ felvonás után eljöttem.
virginiaWoolf 2008 szept. 22. - 21:30:40
Bucsi Annamária bámulatos ének- és színészi tudásával tökéletesíti az elõadást! Bravo! Bravo! Bravo!