Színház

A halott város

opera, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A 20. századi filmzene aranykorának egyik legismertebb komponistája a kétszeres Oscar-díjas Erich Wolfgang Korngold. A 23 éves Korngold komolyzenei pályája csúcsára ért ezzel a művével. A halott város 1920 és 1933, vagyis Hitler hatalomra jutása között ötvenöt rendezést élt meg, mostanáig közel százhúszszor állították színre a világ legnagyobb operaházai, fesztiváljai. Magyar operaszínpadon viszont még soha nem mutatták be ezt a különleges operát.

Korngold 1897-ben született Brünnben, csodagyerekként Bécsben nőtt fel. A bécsi Hofoperben mutatták be első balettjét 1910-ben. A még gyerek komponista Richard Strauss, Giacomo Puccini támogatását élvezte, a világhírű karmester, Bruno Walter mutatta be Münchenben első két operáját: Polükratész gyűrűje, Violanta.

Az első világháború után szomorú aktualitással bíró A halott város című operája hatalmas sikert aratott 1920-ban Hamburgban és Kölnben, egy évvel később pedig a Metropolitanben tűzték műsorra New Yorkban. Egyfajta Korngold-reneszánsz vette kezdetét, amikor a mai operavilág egyik legjelentősebb rendezője, Willy Decker 2004-ben vitte színre a Salzburgi Ünnepi Játékokon A halott várost. 2009 januárjában például a londoni Royal Opera House is műsorára tűzte Korngold művét.

Korngold 1929-ben Max Reinhardt rendező tanácsára utazott először Hollywoodba, hogy Mendelssohn Szentivánéji álom című művét áthangszerelje a Warner stúdiónak. A pozitív visszajelzések hatására új operát írt Kathrin címmel, amelynek bemutatójára hazautazott, de hamarosan újabb felkérés érkezett a Paramount Filmstúdió részéről. A zeneszerző pár évig ingázott az USA és Ausztria között, de első Oscar-díja (amelyet az Anthony Adverse című filmért kapott) után zsidó származása miatt már nem mert hazamenni, és végleg Amerikában maradt.

Az Anschluss után még írt néhány kamaradarabot és kórusművet, de tudván, hogy ezeket nem mutatják be szülőföldjén, teljesen a filmekre koncentrált. A II. világháború után szeretett volna visszatérni a hazájába és a klasszikus zenéhez, ám két év mellőzöttség után visszautazott Hollywoodba, ahol tovább írta filmzenéit. Hatvanéves korában, egy új opera tervezése közben hunyt el Hollywoodban.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. január 27., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Marietta (táncosnő és Marie, Paul elhunyt feleségének szelleme)
Frank (Paul barátja és Fritz, a Pierrot)
Brigitta (Paul házvezetőnője)
Juliette (táncosnő)
Lucienne (táncosnő)
Gaston (táncos és Victorin, a rendező)
Albert gróf

Hozzászólások