Színház

A helység kalapácsa

előadás, 2022.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

„Oh Hamlet! mi volt ijedésed,
Mikoron megláttad atyád lelkét,
Ahhoz képest, amint megijedt
A helybeli lágyszívü kántor
feleségének látásán?”

A helység kalapácsa Petőfi Sándor első könyve volt, 1844 októberében jelent meg (a Versek című, amely a költőnek igazi hírnevet szerzett, csak pár héttel utána, és ekkor fog hozzá a János vitéz írásához, amely visszavonhatatlanul a legnagyobbak közé emeli majd). A tiszteletdíjként 40 pengő forint járt, amit a költő azonnal elküldött szorult anyagi helyzetben lévő szüleinek. A Petőfi által hőskölteménynek nevezett mű nem aratott sikert, a kötetből még évek múlva is voltak fölös példányai a kiadónak, 1847-ben az összes költeményekből is kihagyta. Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy ez a komikus eposz nemcsak a műfaj paródiája akart lenni, hanem a korszak dagályos és cikornyás költészeti divatját és a nemzetieskedést is gúnyolta, ami a még éppen csak segédszerkesztővé előlépett ifjútól pimasz gesztusnak tűnhetett a kortársak szemében. Annál sikeresebb lett a mű később, humorára, iróniájára, a szellemes szószaporítások groteszk képeire és a parádés hexameterek álpatetikus hangvételére egyre inkább vevő lett a közöség. Már a szereplők megnevezése is mosolyt csal az olvasó és a leendő néző arcára: Erzsók ötvenötéves bájaival, Fejenagy, a kovács, vagy mint őt a dús képzeletű nép költőileg elnevezé: a helység kalapácsa, Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi, Bagarja, a béke barátja, Vitéz Csepü Palkó, a tiszteletes két pej csikajának Jókedvű abrakolója, A lágyszívű kántor és „amazontermészetü” felesége, Márta.

– A mű minden bája és humora mellett ez az előadás a beregszászi társulatról is szól, arról, hogy a színház kapaszkodó, a túlélés eszköze. Nem hangoljuk át Petőfi művét, de abból indulunk ki, hogy ennek a társulatnak a tagjai a háború miatt most itt ülnek bőröndjeiken, és nem lehetnek otthon. A színen megjelenő Petőfi az Útilevelek kárpátaljai passzusaiból idéz, és hazagondolunk… Játékos, szabad színházat kínálunk, ezzel az előadással csatlakozva a Petőfi-emlékévhez, amelyben a költő születésének 200. évfordulóját ünnepeljük.

Továbbá: Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Vass Magdolna

A(z) Nemzeti Színház és Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Fejenagy, a helyi kovács, azaz a helység kalapácsa
Erzsók asszony eladósorban lévő lányai
A helybeli „lágyszivü” kántor
Bagarja úr, a csizmakészítő, a „béke barátja”
Harangláb, a „fondor lelkületű egyházfi”
Vitéz Csepü Palkó, az istállósfiú, azaz„a tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója”
Márta, a kántor ,,amazontermészetü” felesége
Kisbíró/ Petőfi Sándor
ápr. 24.
  • Kaszás Attila Terem
ápr. 25.
  • Kaszás Attila Terem
máj. 29.
  • Kaszás Attila Terem

Hozzászólások

9/10
A Jobbik Részem 2023 nov. 03. - 16:59:11 9/10
Az előadás azon részei, melyek visszaidézik a színészek, szereplők fiatalabb kárpátaljai éveit 10/10-esek. Tökéletesen illeszkednek Petőfihez, a színészhez. Én elhiszem a kis Vidnyánszkynak, hogy személyesen ő Petőfi örököse. Nincs az előadásban semmi lila művészieskedő kényszeresség, az egész előadás könnyed, laza, mint Petőfi verselése. Ha látni akarjuk az előadás rétegeit, melyből csak egy Petőfi és A helység kalapácsa, akkor kifejezetten feltöltődve távozunk a beregszászi színészekre, életkedvükre és "sziklaságukra" gondolva.