Színház

A királyasszony lovagja

előadás, 2010.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Victor Hugo legköltőibb drámájának története Spanyolországban játszódik, középpontjában a magányos királyné, akit egy ádáz cselszövő tőrbe akar csalni. Lakáját, az egyszerű származású, de tehetséges és nemes szívű Ruy Blas-t választja eszközéül, akit hamis néven az udvarba csempész. A lakáj titokban szerelmes a királynéba, és eléri nála, hogy a kegyei révén miniszter lesz. Ám amikor felismeri, hogy a királyné megrontására akarják felhasználni, bosszút forral. Az 1838-ban íródott melodramatikus történetben cselszövés, intrika és beteljesületlen szerelem drámáját éljük át egy színészt próbáló, lebilincselő mesterműben.

A(z) Thália Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 19., Thália Színház

Stáblista:

Szereplők

Don Salluste de Bazan
Don César de Bazan
Don Guritan
Santa-Cruz márki
Del Basto márki
Alba grófja (a Pénzügyi Kancellária tanácsnoka)
Don Manuel Arias (Kasztília kormányzója, Tiszt)
Montazgo (India Kormányszékének tanácsosa, Lakáj)
Covadenga (a Kanári- és Baleári-szigetek főtitkára, Rendőr)
Neuburgi Mária (Spanyolország királynéja)
Albuquerque főhercegnő

Hozzászólások

Abelard 2010 ápr. 09. - 14:14:28
Semmi kétség, Léner tehetséges rendezõ.
A "választás" is jó, a darab ma is aktuális.
A tragikus szerelmi és politikai dráma mélyen érzelmes, elgondolkodtatóan komoly, emellett pedig igényesen szórakoztató.
Csak gratulálni tudok.
(Nem a "kritikusoknak" kell színházat "csinálni".)
SZOBAKEVICS 2010 márc. 25. - 19:56:04 Előzmény bencemisi
szép és kulturált elõadás.
Jó rendezés,igényes,kulturált.
Szép kosztümök,és néhány remek alakítás,különösen Horváth Lili és Méhes László - Tolnay Klári és Uray Tivadar híres szerepeiben.
Sajnos Darvas Ivánt és Gábor Miklóst ebben az elõadásban nem lehetett pótolni,szerencsére a remény meg van rá és lesznek utódok a Fõiskola növendékeit ismerve.
Ajánlom mindenkinek aki a frissen színrevitt költészetet keresi

lóri
10/10
szabote 2010 márc. 21. - 23:13:34 10/10
Az elõadás nem szorul védõbeszédre. Diákoknak is, felnõtteknek is tartalmas estét ígér, a színészek kiülnek az erkélyre, etetik a közönséget stb. Ha valaki nem szereti ezt, ne üljön az elsõ sorba, de én nagyon jól szórakoztam, romantikus dráma egészen modern felfogásban, Horváth Lili gyönyörû, az elõadást ajánlom mindenkinek.
10/10
fetrözsõ 2010 márc. 21. - 20:28:50 10/10
"Mitha szívembõl folyt volna tova".....
Minden az elõadást szeretõ hozzászólóval egyetértek!!!
Megnézem mégegyszer!
10/10
édimédihédi 2010 márc. 21. - 14:46:36 10/10
Õszintén szólva rosszul viselem, ha egy elõadást olyan lekezelõen és sommásan elítélnek, ahogy az elsõ két hozzászóló tette, de ez szívük joga.
A magam részérõl úgy látszik, én egy másik elõadást láttam, amelyben nem csak a nõi szereplõk mindegyike játszott számomra lebilincselõen, hanem a férfiak is. Engem elért a darab mondanivalója, díszletestõl, jelmezestõl, rendezõileg egyaránt.
A darabot szeretem, ezért megnéztem a filmes feldolgozásait is. Ezek után elmondhatom, hogy ez az elõadás semmiben nem marad le mögöttük. Korszerû átdolgozásával és nyelvezetével közel hozza a mai fiatalokhoz is ezt a valóban romantikus darabot. Nyilván nem véletlen Hujber nyíltszíni tapsa az elõadáson; Kolovratik egyszerûen remek; Horváth Lili pedig nagyszerû és gyönyörû.
Tehát melegen ajánlom minden színházat szeretõ ember számára.
10/10
lener peterne 2010 márc. 21. - 12:05:43 10/10
Az eddigi hozzászólások közül a negyedikkel, nemhogy egyet értek, hanem szeretném túllicitálni. Félve ültem be, ma romantika? Azután az elõadás lépésrõl lépésre megmutatta nekem az aktualizált rendezéssel, kivitelezéssel (díszlet, zene, új fordítás), hogy egy remekmû akárminek a jegyében íródott, örökké tud szólni, igazat mondani, aktuális lenni. Miért is mertem kételkedni V. Hugoban? Köszönöm az egész társulatnak, a színháznak az est folyamán kapott élményt. Benne volt a mai fiatalok frissessége,lendülete, de megõrizte azt amit a legnagyobb romantikusok egyike a maga korában is üzenetként szánt. Akinek nem tetszik nem érti sem a színház mai nyelvét, sem a színház mindenkori metaforáját,üzenem nekik inkább járjanak diszkóba. Sajnálom, hogy Kolovratnik keveset látható színpadon, szerettem Hujber szemtelen merész játékát, gyönyörködtem a királynõien szép Horváth Liliben, boldog voltam, hogy Esztergályost, ha egy villanásra is, de újra ezen a színpadon láttam.Köszönöm a darab minden résztvevõjének az estét,magyar tanárok nyugodtan vigyétek a diákjaitokat, élvezni fogják, de mindenkinek ajánlom,aki felhõtlen színházi estét szeretne magának.
10/10
bencemisi 2010 márc. 21. - 11:28:43 10/10
Az elõadás minden igényt kielégítõ: szórakoztató, elgondolkodtató és költõi. Nagyon magas színvonalon viszik színpadra a mûvet. A fõszereplõk játéka kifogástalan a rendezés korszerû és pontos. Örülök, hogy láttam az elõadást, mindenkinek ajánlom!
1/10
hozzászólás 2010 márc. 19. - 22:07:20 1/10 Előzmény thölgyess
Felháboritóan gyenge a darab rendezése és a szereplõk zöme is. Teljes mértékben egyetértek az elõttem szólóval. Nem is cifrázom tovább, annyit sem ér az egész.
1/10
thölgyess 2010 márc. 19. - 12:10:41 1/10
A hölgyek, Timár Éva kivételével,nemhogy játszani, de még beszélni sem tudnak. Méhes és Kocsó szokott, megbízható formáJÁT hozza. Koncepció nincs, a hangoskodó átkötõ zenéken kívül. KK mérhetetlenül alkalmatlan, nevetséges ripacs. Ilyen elõadással kiállni a Tavaszi fesztiválon, melyben Nemzetközi Színházi fesztivál is van, nem szégyen: GYALÁZAT.
Abelard 2010 febr. 10. - 15:34:00
Szeretem Hugot...