Színház

A mizantróp

előadás, 1 felvonás, 100 perc, magyar, 2011.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Alceste ki akar vonulni a társadalomból, mert undorodik a világtól és az emberektől; tapasztalata szerint mindenki képmutató, hízelgő és pozícióhajhász. Reméli, hogy a szerelme társa lesz a terve megvalósításában, ám Céliméne épp az Alceste által ostorozott korszellem megtestesítője.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. január 28., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Alceste (Céliméne szerelmese)
Philinte (Alceste barátja)
Oronte (Célimene szerelmese)
Céliméne (Alceste szerelmese)
Éliante (Célimene unokahúga)
Arsinoé (Célimene barátnője)
Clitandre
Ariste nője
Baszk (Célimene inasa)
Flipote (Alceste védence)
A becsületbíróság tisztje

Alkotók

Hozzászólások

8/10
Edmond Dantes 2013 márc. 14. - 09:30:22 8/10
Moliére oeuvre-je szerintem maga a polgári dráma Genezise s egyben csúcspontja Ibsenig. Egyik ékköve A mizantróp. Tinédzserként láttam a Madáchban (Gábor Miklóssal) és az elõzõ Katonás produkciót Cserhalmival, Udvarossal: kábultan jöttünk ki utóbbiról az elõadás után. A kábulat most elmaradt, noha élvezetes elõadás, a fordítás pompás most is. Fekete Ernõ magas, tán túl magas hõfokon hozza a címszerepet, de ez bizonyára nem az õ hibája: nem lehet 100 percen keresztül (szinte) folyamatosan és azonos hatásfokkal fortissimo õrjöngeni, tombolni, gyûlölni. Rendezõi ügy, kevesebb több lett volna. Ónodinak ezúttal is fél számmal nagyobb kabát jutott, Máté Gábor remekel, fõszereppé emeli a nem-fõszerepet. Nagyon várom A nép ellensége-premiert, mi jön össze az Ibsen-Zsámbéki-Fekete hármastól..
5/10
surviver 2012 febr. 27. - 14:42:03 5/10 Előzmény bujdosxo
Jó a színpadkép,valóban. Anno a Krétakörös Mizantróp sokkal jobban tetszett.
3/10
elszabó 2011 ápr. 21. - 23:19:27 3/10
Moliere jó. A darab aktuális, hisz a képmutatás, a komikumba hajló elvtelen benyalás - melyet Schmidt Pál is megirigyelhetne -, az úgy dícsérünk, hogy megdícsért "barátunknak" elmenjen az életkedve, mindezek örök gyarlóságok, melyek láttán mindig felmerül a kérdés, hogy a mizantróp beteg-e vagy tudomásul kell vennünk, hogy a társadalmi "béke" ára a gyarlóságok feletti szemet húnyás. Baj csak a rendezéssel van, de az nagy baj! Mert a korszerûsítésben sikerült Zsámbékinak addig absztrahálni, hogy végeredményben egy rádiószínházat hallgatunk, nézni ugyanis nincs mit. Becsukott szemmel ugyan tudtam élvezni a darabot, de koncentrálni kellett, hogy el se aludjak, ám a fekete falak meg a kábelek látványával ne rontsam el a szöveget. A darab szókimondásához igazodva az a véleményem, hogy kár volt ezt a jó darabot ezzel a rossz rendezéssel tönkretenni. Ez nem kísérleti színház, hanem egyszerûen nem színház.Pedig Zsámbéki nem kezdõ, és tehetségét sokszor bizonyította. Így aztán nincs is mentség...
bujdosxo 2011 febr. 17. - 14:18:10 Előzmény CinkaPanna
Sokan dícsérték az elõadást. Nagyon jók a szinészek, a rendezés, a szinpadkép.
Kivéve a darabot: se füle se farka.
lietta 2011 febr. 03. - 17:07:34 Előzmény CinkaPanna
Ónodi Eszter improvizál február 10-én az Eötvös 10-ben, este 8-kor, Privát farsang, senki nem az akinek látszik c. elõadásban. Pszichoszínház. Minden elõadás más.
5/10
rues 2011 jan. 31. - 09:46:53 5/10
A szerepkiosztásban tévedett a rendezõ, de nem csak ebben, hanem hiányzott a drámai feszültség- ami Moliernél elengedhetetlen követelmény.Zsámbéki ha most is Oszlóból kért volna segitséget-talán jobban sikerül a bemutató.
lencsibio 2011 jan. 31. - 00:53:44
A hétfõire már nem kapható jegy, de mi nem tudunk elmenni...
ELADÓ 2 JEGY- A mizantróp, 2011 jan.31 19h Katona

Átvehetõ megbeszélés szerint leginkább a XI kerületben! Tel.:06/203443420
Más színházjegyre is szivesen elcseréljük!
10/10
radnairic 2011 jan. 30. - 18:32:50 10/10
Szokás szerint egy nagyon erõs elõadás született a Katonában. Letisztult érthetõ rendezésben, mely nekem még a 88' bemutatónál is jobban tetszett.Egyszerû színpad kép, mely igazán a világítással operálva terelgeti a figyelmét az embernek. Fekete Ernõ Alceste mélyen szántó, s épp annyira komikus csak , hogy ne felejtsük el Moliere darabot látunk, ahol minden tragédiában ott van a kikacsintás , a komédia. A többi szereplõ is mint, mindig telitalálat, bár Ónodi Eszter játéka nekem még többféle színt is elbírna, túlságosan mai, technokrata. Végül, de nem utolsó sorban pedig a fordítás zseniális.A darab elején még kicsit ijesztõ volt, hogy a remek rímek elvonják a figyelmét a nézõnek a darab mélyebb rétegeirõl, de a színészek olyan természetesen élnek a szövegben rejlõ rengeteg lehetõséggel, hogy engem teljesen meg gyõzött az elõadás!
10/10
CinkaPanna 2011 jan. 30. - 01:33:56 10/10
Kitûnõ az elõadás,szó sincs szerepcserérõl!Fekete Ernõ Acleste keserû,tragikus oldalát tárja és mutatja fel, zseniálisan!:))Senki ne számítson molierei komédiára,aki A mizantrópra ül be!Nem komédia ez,hanem tragédia.Ónodi Eszter is ennek megfelelõen mélyebben,talán kevésbé felszínesnek,játssza el Céliméne-t.Alakítása nekem nagyon tetszett!A darab egyetlen hibájának azt tartom,hogy egy részben adják,ami ha úgy vesszük nem sok,( 1 és háromnegyed óra)de mégsem sikerült a folyamatos feszültséget és emiatt az elõadás dinamikáját magas szinten megtartani.Jó lett volna egy szünet!:)
Azoknak akik a bulvárdarabokhoz szoktak ezt az elõadást nem ajánlom!Ez annál sokkal mélyebb,sokkal többet mond,elgondolkoztató.Aki viszont többet vár a színháztól,mint egy felhõtlen szórakozást nyújtó este,amit másnapra már el is felejtünk,feltétlenül nézze meg!Nem fog csalódni!:))
Xixi 2011 jan. 29. - 22:43:33 Előzmény FElepHánt
Célimene neki a neve :)
4/10
FElepHánt 2011 jan. 28. - 16:18:16 4/10
Az elsõ jelenet máris feltárja a súlyos szerepcserét: talán mégis inkább Kocsisnak kellene az élesnyelvû, kiállhatatlan kötözködõt adni, Ernõ meg lenne a jószándékú rezonõr... Céline, akinek nevét következetesen CéllinE/Neee!/-ként ejtik, nem Ónódi alkata, eljátszásához meg õ kevés, hanem egy keményen sleppelõ karrierista szingli. . Annyira ódivatú ésesetlen az egész és nem azért,mert klasszikus: hogy is játsszák a Figarót a Maladypében...?!?