Színház

A szent család

előadás, 2018.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az 1985-ben napvilágot látott mű több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű, és ennek a nagyszerű drámának a főszerepében tér vissza teátrumunkba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek közönségünk emlékezetében. A Pécsi Harmadik Színházban Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta már meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig.
Most Schwajda főhőseként egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, aki nemcsak kiszolgáltatott és szerencsétlen teremtés, de egy szörnyeteg is: pokollá teszi a környezete életét, pletykál és intrikál. Négy gyereket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Hamis eszközökkel próbál vélt vagy valós igazáért küzdeni, de nem rosszaságból teszi mindezt, hanem azért, mert a kisszerű gonoszkodás elszórakoztatja. A lánya és a fiai sem rosszindulatból, szívtelenségből, hálátlanságból hanyagolják el, hanem mert más lett az életritmusuk, életformájuk, gondolkodásmódjuk. Szülő és gyermek közül egyik sem különb a másiknál. A körülmények, amelyek között az Anya él, a manipulációi, az ,,ellenfelek” és ő maga is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája süt át.
Schwajda György az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, csakhogy ezt az abszurditásig fokozza – ebben a történetben is. A Vincze János rendezte előadás olyan szimultán mérkőzéshez hasonlít, amelyben a főszereplő mindig más ellenfelekkel mérkőzik. A szülőkhöz, a gyerekekhez, a többi emberhez fűződő viszonyaink tartalmára kérdez rá, és e viszonyainkat kell önmagunkban percről percre tisztáznunk.

Technikai munkatársak: Adonics Attila, Kolonics Gábor, Ludvig Gábor, Mátrai Klára.

A(z) Pécsi Harmadik Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. december 13., Pécsi Harmadik Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Mameluk 2019 máj. 13. - 12:15:48 10/10
Önmagában egyvalami nem lehet hiteles etalon. Ez logikailag kikezdhetetlen, olyan szubjektív terepen is, mint egy előadás, alakítás megítélése. Hogy az ősbemutató - Önnek - az etalon marad-e, az csak akkor bizonyosodhat be, ha látta a Pécsi Harmadik Színház előadását. Különben egy prekoncepció foglya. Az ősbemutató felvétele és a pécsi előadás ismeretében - az én ízlésem szerint - az utóbbi, Vári Éva alakításával az élen, klasszisokkal jobb. Schwajda (nem Spiró) ugyan Gobbi Hildának írta a főszerepet, de a saját markáns sémája (szerintem) éppen hogy nem tett jót Gobbi játékának. S bár a közönségsikert nem tartom a minőség etalonjának, azért jelez valamit, hogy az ősbemutató 28 előadást ért meg, ami a Katona József Színházban bukás. Hasonlítsa össze bátran a feledhetetlen emlékét a pécsi az előadással (már ha a jövő szezonban tud rá jegyet szerezni, mert eddig "kéz alatt" keltek el). Nem tragédia, (sőt, ritka öröm) ha kiderülne, hogy egy 80-as évekbeli előadást manapság felül lehet múlni.
dreamer1 2019 ápr. 17. - 19:27:05
Nekem Gobbi Hilda aki az ősbemutatón játszotta az anyát az igazi. Spiró szerintem neki írta ezt a szerepet. A gonoszság a magány sütött a szerepből, ahogy sóvárgott a gyerekei után akiket elmart maga mellől, de közben beléjük is rúgott... Máthé Erzsi, Csomós Mari, Molnár Piroska és a többiek mind mind jók voltak benne. Vári Éva jó színésznő de nem nézném meg vele. Nekem megvan az etalon, kevesebbel nem érném be:)