Színház

A vágy villamosa

színmű, 2 felvonás, 185 perc, magyar, 2000.

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Tennessee Williams szívszorító darabjának főszereplője, az érzékeny lelkű, gyenge idegzetű, félelmektől gyötrődő Blanche egyetlen bőrönddel érkezik New Orleans külvárosába húgához, Stellához. A látogatás alaposan felforgatja Stella házasságát, és a látszólag finom modorú Blanche mélyen őrzött, iszonyatos titkai is a felszínre kerülnek. "Williams minden kortársánál határozottabban állt ki a szomorú és magányos emberek mellett, akiket a nagy tolongásban oly könnyen eltaposnak. Valóságos Szent Ference volt ő azoknak a gyenge, sebezhető lényeknek, akiket a világ bulldózerei a legcsekélyebb aggály nélkül, oda sem figyelve lapítanak szét. (...) Mély együttérzéssel tárta fel a szív azon titkait, amelyek megannyi gyengeségünk táptalajául szolgálnak, és soha nem volt rideg és érzéketlen a gyengeségek iránt. Megértette, hogy a legnagyobb kapocs az emberek között a létezés kínja - és mert valamennyien ettől szenvedünk, nem ítélkezhetünk azok fölött, akik a kín terhétől összeroskadnak."

A Budapesti Kamaraszínház legendás előadása új formában kerül a Pesti Színház színpadára, ahol varázslatos színházi este várja nézőinket, ha a szereplőkkel együtt "felszállnak" a Vágy villamosára.

Bemutató időpontja: 1999. december 11., Budapesti Kamaraszínház - Tivoli
Első előadás a Pesti Színházban: 2013. január 25.

A(z) Pesti Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Blanche DuBois
Stanley Kowalski
Stella DuBois
Harold Mitchell
Eunice Hubbel
Steve Hubbel
Virágárusnő
Pablo Gonzales
Ápolónő

Alkotók

Hozzászólások

10/10
A Jobbik Részem 2020 febr. 11. - 13:15:54 10/10
A rendezés (Tordy Géza) 10-es. Nem írta át, nem gondolta újra, csak tökéletesen színpadra alkalmazta ezt a szenzációs darabot. Átlag 10 évente megnézzük... most harmadszor láttuk. A két Enikő abszolút 10-es. Sajnos Orosz Ákos nem egy László Zsolt, de ez már születéskor eldőlt és a jegyvásárlásnál is tudtuk. Ugyanakkor mindenki olyan magas szintet hoz (Orosz Ákos is) (valószínűleg mindenki könnyen megérti a rendezői akaratot) és olyan könnyedén játssza a szerepét, amit magyar színpadokon ilyen egységesen ritkán látni. A XXI. század TOP 10 színházi előadásainak egyike!!!!
10/10
hozzászólás 2019 jún. 12. - 15:05:39 10/10
Nekem Orosz Ákos nem jött be, mint Stanley. Eszenyi most is hozta a figurát, mint anno a Tivoli színház előadásában is. Ezt a szerepet neki írták ;) Zseniális benne.
filoszemitabélus 2015 dec. 31. - 12:11:23
Egészében véve egy jó elõadás volt (2015. 12. 27.) nem akart formabontó lenni. Elég híven követte az eredeti drámát és a filmet is (1951. Elia Kazan). A díszlet is rendben volt, a tervezõ nem önmagát akarta vele megvalósítani, hanem megfelelõ atmoszférát akart teremteni és ez sikerült is neki.
László Zsolt játékával sem volt baj, csak a proli hanghordozást hiányoltam, amit Marlon Brando remekül hozott. (Nem vagyok perfekt angol, de azért jól hallottam, hogy az akcentusa igen messze volt az oxfordi angoltól, de még a mûveltebb amerikai angoltól is.
Szóval László Zsolt bár elsütött néhány trágárságot, de szépen artikulálva beszélt. Valami "Mos mia @sz kee vazze?"
stílusra gondolok inkább.
Eszenyi Enikõ tökéletesen alakította blanche-ot, de annyira ettõl nem tudtam elájulni, több okból sem.
-Eszenyi civilben is meglehetõsen egzaltált és habókos
-ez egy olyan színházi szerep, amit igen nehéz elrontani, hiszen egy õrület határán álló személytõl semmilyen gesztus nem meglepõ, minden belefér.
Elszomorító volt az egykor szép és fiatal Venczel Verát a halált megszemélyesítõ öregasszonyként látni.
hektor16 2015 nov. 18. - 12:14:35
Hát ezt az asszonyt nem szabadna leengedni a deszkáról!!! Persze hogy tízes! Nem is tudom elképzelni, hogy van e valaki aki gondolkozna más osztályzaton, de ha volna is, biztos benyomná! A jelzõket elcsépelték, mind elkopott, amivel jellemezni lehetne ezt a színészi alakítást. Én csak egyet mondok, köszönetet. Köszönöm Enikõ! Nehogy levedd a darabot! Még egyszer meg akarom nézni! Mit még egyszer, százszor, ezerszer!
10/10
deddie70 2015 márc. 22. - 05:32:26 10/10
Tudom, hogy nincs ilyen....de Enikõnek egy szinpadi... vagy valami hasonló OSCART!! Zseniális volt...hatása alatt vagyok most és maradok is ott...Vivian Leigh elbújhat! Köszönjük Enikõ... a valaha volt legzseniálisabb fõszerep...Pap Vera Oklahomájával holtversenyben!
alpacino 2015 jan. 22. - 14:08:01 Előzmény sisteryes
Tegnap este láttam a darabot. Nem túlzás ha azt mondom zseniális! Eszenyi olyat jatszik...huuuuu óriási volt! Látni kell!
10/10
sisteryes 2014 máj. 26. - 22:50:33 10/10
Eszenyi Enikõ megint olyat alakított,hogy a végén potyogtak a könnyeim.És nem is a végsõ pillanatoktól a darabban,hanem az alakítás miatt. Zseniális és nem véletlen a sokszori visszatapsolás. Igen itt igazi színházat csinálnak.Eszenyi látszik hogy szinte belehal-belebolondul tényleg a szerepbe.Ez a feladata. Nem csodálom ha nem szívesen játsza sokszor.
10/10
521478963 2012 jan. 07. - 19:09:24 10/10 Előzmény surviver
Nem tudom hogy a lubickol jó kifejezés-e. Nagyon megerõltetõ számára, nem is szeret belõle sokat játszani egy hónapban. Úgy hallottam, épp emiatt szívesen venné, ha a színház levenné a repertoárról. Ugyanakkor olyan sikere van, hogy voltam már zártkörû elõadáson is, ahol egy cég a dolgozóinak megvette ezt a drámát! A sors iróniája, hogy Eszenyi itt, ebben a darabban jobb, mint bármikor volt az anyaszinházában. Szóval mindenki addig nézze meg, amíg teheti!
Mr.Malac 2011 máj. 26. - 00:03:42 Előzmény surviver
Lubickol - ez jó szó! Holnap megyek megnézni, megdobtad a kedvem rá. :)
10/10
surviver 2011 febr. 14. - 11:31:16 10/10 Előzmény ienysiv
Csodálatos darab, E. Enikõ lubickol a szerepben- remek, felejthetetlen élmény !
10/10
kisoroszlan 2010 nov. 15. - 20:50:02 10/10 Előzmény ienysiv
Hasonló a véleményem nekem is.:) Kétszer láttam már, de imádom úgy, ahogy van, az összes szereplõvel együtt. November 23-án lesz a 250. elõadás. Mázlista vagy, hogy pont azt nézed meg.:)
10/10
ienysiv 2010 nov. 13. - 20:04:39 10/10
Júniusban láttam elõször a darabot és nekem aztán fanyaloghatnak itt "hozzáértõk",az én eddigi életem legnagyobb színházi élményét nyújtotta Eszenyi Enikõ játéka!November 23-án újra megnézem,csodálatos darab,fantasztikus színészi játékkal!:))
veraszto 2008 dec. 08. - 07:12:39
Bocsánat, a technika ördöge miatt hozzászólásom három részbõl áll, és az elsõ részét jelenteti meg elsõnek, a közepét másodiknak. A befejezés itt van:
Eszenyi sztár elõadásában maga Blanche DuBois is szinte egy sztár, nem pedig pokolra jutott asszony. Nem jó fényt vet színházi kultúránkra, hogy ilyen külsõn interpretál. A színházlátogató többségére sem hízelgõ, hogy benyalja a huszadik század egyik legszebb irodalmi értékének ezt a tivolis elõadását. Egyetlen kétes érdem: igaz értékû irodalmat terjeszt a dominánsan szappanoperák korában, még ha szemfényvesztõ, szappanoperás felületességgel is.
veraszto 2008 dec. 08. - 06:59:50 Előzmény veraszto
Blanche DuBois megformálása itt arról szól, hogy „Látjátok, még ezt is tudom!”. Tétova, vinnyog, reszket, rángatózik, tántorog, édeleg, esendõen néz, ijedt, rebben, nagyjából a megfelelõ helyen. Nagyot alakít, ahogy szoktuk mondani. A baj, hogy a tehetséges színésznõ, aki jó „komédiás”, de tetten érhetõen nem mûvész, megkoreografálja Blanche DuBois-t. Az elõadás ezért szappanoperai hatású történet marad, a figura papírmasé. Ebben ludas a rendezõi képesség is, a színész is. A közönséget figyelve, a darab mélységeit érzõk „elvannak” az elõadással. A szappanoperákon nevelkedettek pedig benyalják a színésznõ koreográfiáját, aki megtanulta Ruttkai Éva virtuóz szinészetét, nyúlkál valódi kincs után is, amikor Törõcsik Marit hanghordozza. Mindezt technikából. Okosan látja, hogy a kor nem igényli, hogy pokolra szálljon, és belehaljon a szerepbe, mint Viven Leigh. Õ nem idegbõl játszik. Anélkül is tud itt sztár lenni. Eszenyi sztár elõadásában maga Blanche DuBois is szinte egy sztár, nem pedig pokolra jutott asszony. Nem jó fényt vet színházi kultúránkra, hogy ilyen külsõn interpretál. A színházlátogató többségére sem hízelgõ, hogy benyalja a huszadik század egyik legszebb irodalmi értékének ezt a tivolis elõadását. Egyetlen kétes érdem: igaz értékû irodalmat terjeszt a dominánsan szappanoperák korában, még ha szemfényvesztõ, szappanoperás felületességgel is.
veraszto 2008 dec. 03. - 00:29:30
A vágy villamosa Blanche DuBois alakja az egyik legszebb szerep, amit színésznõ eljátszhat. Sajnos, nagyon keveseknek sikerül. Magyarországon eddig még senkinek nem ment igazán. Talán Tolnay Klári tudott líraian õszintét és tisztát, Csoma Judit valami vérbelien igazit nyújtani. Vivien Leigh-t telibe találta a szerep. Azt, hogy lehet a színészetnek létjogosultsága a mûvészetek között, õ éppen ezzel a szereppel bizonyítja. Elia Kazan 1951-ben készült filmjében valóban idegbõl játssza ezt a pengeélen élõ embert.
Sajnos, ha csak elõadják a darabot, kilóg a lóláb. Lehet nagyon nagy komédiás, tehetséges virtuóz, aki tesz-vesz, sõt törtet Blanche DuBois bõrében, a darab egy vergõdõ nõszemély története marad. Azt az élményt kapjuk, hogy nem velünk történt ami történt, sõt, ilyesmi nem is történhetne velünk. Szinte jobb is, ha elviszik már a szerencsétlen betolakodót a bolondházba. Stanleynek igaza van.
Így marad ez bennünk Eszenyi Enikõ esetében is. Pedig õ aztán mindent belead. Törtet valóban. Blanche DuBois megformálása – sajnos, szó szerint értendõ a megformálás szó! - az õ esetében arról szól, hogy „Látjátok, még ezt is tudom!”. Tétova, vinnyog, reszket, rángatózik, tántorog, édeleg, esendõen néz, ijedt, rebben, nagyjából a megfelelõ helyen. Nagyot alakít, ahogyan szoktuk mondani. A nagy baj, hogy ez a tehetséges színésznõ, aki valóban jó „komédiás”, de tetten érhetõen nem mûvész, mindent megkoreografál Blanche DuBois-ról, de az elõadás, , tulajdonképp szappanoperai hatású történet marad, a figura papírmasé. Ebben ludas lehet a rendezõi képesség is, de a színész is. A közönséget figyelve, különösen bántó, hogy a darab mélységeit valamennyire érzõk, tehát a nézõk kb. húsz százaléka elvan az elõadással, a figura iránti fenntartásokkal bár, de illendõen együtt érez, nem csalódik, a szappanoperákon nevelkedett közönség, pedig, kb. 79 százalék, benyalja a színésznõ koreografikus megközelítését. Eszenyi Enikõ valóban megtanult mindent Ruttkai Éva virtuóz szinészetébõl, aztán gyakran nyúl valódi kincs után is, amikor Törõcsik Marit hanghordozza. Mindezt technikából. Talán mert úgy látja, hogy a kor nem igényli, hogy pokolra szálljon, és belehaljon a szerepbe, mint Viven Leigh. Õ nem idegbõl játszik. Anélkül is tud õ sztár lenni itt nálunk, ahol Eszenyi Enikõ sztár elõadásában maga Blanche DuBois is szinte egy sztár, nem pedig pokolra jutott asszony. Nem jó fényt vet sem színházi kultúránkra, hogy ilyen külsõn interpretál.Korunk színházlátogatóinak többségére sem hízelgõ, hogy így benyalja a huszadik század egyik legszebb irodalmi értékének ezt az interpretációját. Egyetlen kétes érdeme van az elõadásnak: igaz értékû irodalmat terjeszt a dominánsan szappanoperák korában, még ha szemfényvesztõ, szappanoperás felületességgel is.