Színház

A velencei kalmár

audiovizuális színjáték, 2 felvonás, magyar, 2000.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Hiszem, hogy amikor elindulunk azon a bizonyos göröngyösön, egészen egyformák vagyunk. Egyforma a sírásunk, egyformán kicsik vagyunk és egyformán kíváncsiskodunk, hogy milyen is az a csodás világ, amiben elindulunk.
Aztán lépünk előre és a csodás világ azonnal az arcunkba ordítja, nehogy azt higgyük, hogy egyformák vagyunk. Aztán lépünk még egyet és a csodás világ már fejbe is vág, hogy biztosan tudjuk, kisebbek és selejtesebbek vagyunk. És már fáj a bunkó nyoma, de még mindig hiszünk.
És megyünk és megyünk és a világ ordít, egyre jobban nyomorít s már félünk és egyszer csak megállunk, ordítunk és hogy tényleg egyformán nagyok legyünk, mi is ütünk.
És ütünk és vérzünk és vért iszunk és ölünk és most már tényleg egyformán selejtesek vagyunk.
És még alig múltunk harminc, de már a hitünk is a kutyáké.

(Alföldi Róbert, 1998)

A(z) Budapesti Kamaraszínház - Tivoli előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Edmond Dantes 2018 máj. 17. - 15:29:04
Ha a "lényeg" a szimpla -vagy dupla/tripla- zsidózás, akkor tényleg nem változtat.
filoszemitabéluska 2018 máj. 15. - 22:45:52
Alapjában véve nem rossz ember Shylock, csak van egy gyengéje: szereti a gojsonkát.
Edmond Dantes 2018 máj. 15. - 18:02:48
Eszemben sincs vitázni egy 20 (húsz!) éve látott produkcióról, gratula a memóriádhoz, hogy ilyen élesen emlékszel a húsz évvel ezelőtti közönségre és sok más egyébre...azazhogy mégsem gratula: a beírásod ui. mellément. Ez a topik az 1998-as előadásé, Budapesti Kamaraszínház. Alföldi "csak" rendezte az előadást. A Nemzetiben, az Alföldi-éra (egyik?) utolsó produkciója volt ez a darab, de ott Mohácsi János volt a rendező. Gáspár Sándor nem tetszett különösebben, de már csak a Nemzeti pár hónappal később szétbombázott gárdája miatt is figyelmedbe ajánlom a 2013-as szereposztást és az alkotókat: https://nemzetiszinhaz.hu/eloadas/a-velencei-kalmar