Színház

Ady maraton

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

HALÁLOS ÖLELÉS
Ady szerelmes versei csendülnek fel. A szerelem amely egész életét átszőtte, s mely a halálba vitte, mégis izzó lángként lobogott benne mindhalálig. A hallható versek mellett, ( mely már szinte zenének hat ), táncban is láthatók, érdekes párhuzamot képezve auditivitás és vizualitás közt. Adynak két dolog sikerült az életében. A halál és a halhatatlanság.

HAZÁM HAZÁM
Ady a magyarságát mindig a legfontosabb értéknek tartotta, és nem adta fel.
Legfeljebb másként értelmezte, mint az átlag. A Góg és Magóg fia vagyok én ... kezdetű versben szembeállítja Vereckét és Pusztaszert, a magyar történelem két jelképét: a honfoglalást és az államalapítást. Ő nem a Pusztaszernél megalapított feudális államot élteti,
hanem a Vereckénél bejött ősi magyarságot. Saját magát is ide sorolja, az eredeti, tiszta forráshoz. Ady nem a bajok elfedésével, a problémák letagadásával volt hazafi, hanem nyílt és bátor szavakkal leleplezte a hibákat, gondokat. Ady hazafias, más szóval patrióta versei hallhatók.

ISTENES VERSEK - ISTENI MOZDULATOK
Az istenes Ady: a legmélyebb Isten-találkozás költő-zsenije. Átéli: az emberi akarat csődjét, a tehetetlenség életformáló erejét és a kegyelem csodáját. Ekkora életcsőd, ilyen bénító tehetetlenség és ilyen egyetlenszerű lélekcsoda csak a kozmosz legnagyobb lírai költőjének osztályrésze lehetett.

A(z) Kazán István Kamaraszínház előadása

Bemutató időpontja:

2011. szeptember 24., Kazán István Kamaraszínház

Stáblista:

Hozzászólások