Színház

Ahogy tetszik

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2014.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Shakespeare örök kortárs. Korának ünnepelt sikerszerzője, műveiből legendás előadásokat rendeztek a modern színházat megújító mesterek, és napjainkban minden földrészen játsszák, Afrikától Ázsiáig. Shakespeare univerzális lett. "Színház az egész világ..."- életművének vezéreszméje az Ahogy tetszik című vígjátékában hangzik el. Az élet színpadán minden emberre "sok szerep vár" születéstől az elmúlásig, Shakespeare színházában a közönség "valót lel", életünk spirituális tartalmainak megjelenítését. A színész egy időben két világban létezik: fülel a belső hangra és cselekszik a külső világban, így ragadja magával a színpadi költészet eszközeivel nézőközönségét a színpadi jelen időbe, az emberi létezés makrokozmoszából a színpad mikrokozmoszába.
"Ahogy tetszik" - így formálja át Shakespeare az Ardennekben játszódó francia románcot egy keserédes vígjátékká. Talán gyermekkorának mágikus rengetegébe, az ardeni erdőbe vágyakozott vissza a világvárossá duzzadó London bűnös légköréből? A gonoszság és az ármány elől az erdő vad természetességébe menekülők filozofálnak, élcelődnek, verselnek, álruhába bújva szerelmet vallanak. Az elvarázsolt erdő színpada újjászületésük záloga, ahol a bűnösök megtérnek, a szerelmesek egymásra találnak, és a világ rendje helyreáll.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. február 14., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Száműzött herceg (Frigyes herceg)
Rosalinda
Amiens (Dénes, Udvaronc)
Le Beau (Udvaronc)
Olivér (Udvaronc)
Corinnus (Udvaronc)
Silvius (Udvaronc)
Phoebe (Udvaronc)

Alkotók

Hozzászólások

2/10
Csimi bácsi 2014 ápr. 04. - 23:13:00 2/10 Előzmény hektor16
Kedves hektor16!
Meglepve olvastam a válaszát és gyorsan átfutottam, mit is írtam korábban. Szerencsére nem emlékeztem rosszul, egy árva szóval sem illettem a "mindenkori hatalom" által kinevezett igazgatót. Sõt, nem zokogtam Alföldi után sem, mivel nem láttam a rendezései közül egyet sem a Nemzetiben. Most akkor mirõl próbál vitatkozni? Kettõnk közül Ön az, aki rémeket lát és (el sem hangzott) hangokat hall; lehet, hogy kevésbé kellene a politikával foglalkozni egy színházi elõadásról leírt vélemény kapcsán. Szándékosan írok véleményt és nem a kritika szót használom, ezt meghagyom a profi kritikusoknak.
Viszont kíváncsian várom beszámolóját arról, amit én az elõadás szünetében és a végén tapasztaltam. Sokan mentek haza a vége elõtt, vagy csak páran? Volt vastaps? A színészek hányszor jöttek ki a függöny elé meghajolni?
És ha már szóba hozta a Tamási Áron darabot, akkor pár szót engedjen meg arról is. Nekem tetszett, igaz, nem annyira a rendezés, mint a színészek játéka. A barátaimnak viszont, akikkel együtt a darabot megnéztük, maradéktalanul tetszett.
Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy ahogy egy rendezést, a "mindenkori hatalmat" is lehet kritizálni, lehet elfogadni, lehet nem elfogadni vagy akár szeretni is. De a posztom nem aktuálpolitikáról szólt, csak egy pocsék színházi rendezésrõl, és ugye lehet más véleményem, mint Önnek?
10/10
hektor16 2014 márc. 22. - 12:17:19 10/10 Előzmény denilson
Tényleg nem sok humor volt benne, de azért nevettem párat. A pozitív élmény azért megvolt, néhány sztárszereplõ és alakítás eredménye képpen.(Zûrzavaros éjszaka) Nekem már az is valami, ha láthatom néhány, korábban méltatlanul mellõzött kedvencemet.
denilson 2014 márc. 20. - 01:01:44 Előzmény hektor16
Tisztelt hektor16!

"Persze ezekrõl a darabokról nem ír senki, jót írni nem sikk". A Nemzeti idei elsõ két premierjérõl elég sok kritika jelent meg és a Tamási-darabot minden jelentõsebb szaklap bírálta. A Zûrzavaros éjszaka pedig egy hihetetlenül humortalanra sikerült elõadás, amin nemcsak én nem, de senki nem nevetett. A Vitéz léleken valóban volt állótaps, de unalmas és meseszerû volt.

AHOGY TETSZIK: Nagyon vártam, de csalódás volt. Trill Zsolt volt az elõadás motorja és ami humort nem lúgoztak ki ebbõl a darabból, azt õ szolgáltatta. Az elején felvázolták, hogy ez színház a színházban, de nem vitték végig a koncepciót. Ez a koncepció inkább a Szentivánéji álomhoz illett volna, ami részben a színház paródiája. Reviczky és Eperjes nagyon unalmasak és rutinból játszanak. Attól még nem lesznek viccesek, hogy az egyik nõi ruhában van. Debrecenben nagyon tetszett a Tüzes angyal, azután többet vártam volna Purcaretet-tõl.
10/10
hektor16 2014 márc. 13. - 18:25:25 10/10
Kedves elõttem szólók McLoad-tól Csimi bácsi ig, és persze köztük mindenki! Tudomásul kellene venni, hogy a mindenkori szakminisztérium, vagy ha úgy tetszik a mindenkori hatalom nevezi ki a nemzeti igazgatóját! Nem kellene kórusban Alföldi után zokogni amikor tudvalevõ, hogy az õ idejében is mutatott be a nemzet színháza borzalmakat. Talán tetszenek még emlékezni Amalfi hercegnõre esetleg a Kvartettre.
Na ugye!
Ugyanakkor jelenleg is mennek olyan nyagyszerû darabok, amelyek teltházasak és minden kukacoskodó tapselemzõnek és ruhatári beszámolót fabrikálónak, elmenne a kedve a szakmájától. Tessenek megnézni a Tamási Áron darabot, vagy a Zûrzavaros éjszakát! Merem ajánlani. És akkor láthatnak állva tapsoló teltházat , vastapsot, amelyet nem a visszarohanó szinészek generálnak, és tülekedõ tömeget a ruhatáraknál. Persze ezekrõl a darabokról nem ír senki, jót írni nem sikk, ezeket önök sem veszik észre! Nyilván azért mert nem is akarják.
2/10
Csimi bácsi 2014 márc. 12. - 16:43:56 2/10
Háááát... ha a Nemzeti hivatalos ajánlójában leírtak mind igazak lennének, akkor talán a tegnapi elõadás szünetében kevesebben hagyták volna ott a darabot, és az elõadás végén még vastaps is lett volna. Mert nem volt. A színészek kétszer kijöttek a függöny elé, aztán õk sem eröltették. Az addigra jócskán kiürült nézõtér alapján jobb is volt. Félreértés ne essék, a színészek minden tõlük telhetõt megtettek, de a rendezés "zsenialitása" talán csak annak érthetõ, akinek a rendezõ elárulta, mit is akart (?) valójában kihozni a darabból. Az elõadás után rettentõ dühös voltam, mert úgy éreztem, valaki szándékosan hülyének néz - világhírû rendezõ világhírû rendezését tolják az arcomba, hát szégyelljem magam, ha annyira együgyû vagyok, hogy nem értem. Mára kicsit nyugodtabban átgondolva a látottakat, elolvasva a neten található kritikákat és látva, hogy a darab üzenetei másoknál sem értek célt, egyszerûen azt gondolom, hogy a rendezõ simán mellényúlt. Senkinek nem ajánlom a darab megtekintését. Ha lehetne, visszakérném a jegyek árát.
Kamat 2014 febr. 24. - 11:32:37
Aki egy könnyed kikapcsolódásra vágyik annak semmi esetre sem javaslom, ebben a rendezõi szemléletben a darabot. Különösen akkor nem ha nem olvasta, vagy látta emészthetõ formában már a mûvet. "Zseniálisnak" semmiképpen nem nevezném a rendezést, viszont a társulatnak köszönöm, hogy legalább a játékukkal megpróbálták feledtetni ezt a borzalmat. Nem irigylem szegény ruhatárosokat sem, mert a csendes szendergésbõl felébredve kígyózó sorokkal kell hogy megküzdjenek az elõadás szünetében és még az alatt is.
qekfesz 2014 febr. 23. - 19:56:05
McLoad jól foglalta össze a lényeget, igaz én nem adok 8 pontot. Akinek esetleg már a könyökén jönnek ki a darab klasszikus film vagy színházi adaptációi, azoknak ajánlom ezt a sajátos rendezést. Lényeges, hogy az elsõ felvonás után is maradjon, mert jó eséllyel rákaphat az ízére. Lényeges tehát, hogy ezek tudatában menjen el mindenki megnézni a darabot. A színészi alakítások határozottan jók, a díszlet és a képi világ is izgalmas bár tényleg meghökkentõ.
A zene határozottan tetszett. (6/10)
Csendes többség 2014 febr. 23. - 17:55:03
Megnéztem az Ahogy tetszik cím mögé rejtett borzalmat és egy szomorú hírrel szolgálhatok: alföldirobi továbbra is vezeti a Nemzeti Színházat! HEURÉKA!
2/10
Spikeee. 2014 febr. 23. - 14:57:11 2/10
Aki megvette a jegyét, tépje ketté, aki még nem vett, az ne is vegyen. Szörnyû, kínszenvedés volt az a 2,5 óra amit a színházban töltöttem. Lehet én vagyok a tudatlan, de nem tudnám visszamondani hogy mirõl szól a történet. Nem találom a szavakat rá, olyan rossz volt... Adok rá 2 pontot, mert amikor vége lett boldogság töltött el...
8/10
McLoad 2014 febr. 17. - 11:36:57 8/10
A hétvégén megnéztük a darabot. Az elsõ felvonás után azt éreztem, hogy ez egy elpazarolt 3 óra lesz. Aki egy könnyen emészthetõ darabot szeretne látni, annak NEM ajánlom. Nem egy klasszikus vígjáték, ebben a rendezésben, inkább filozofikus. A közönség megnevettetését, a fura nem odaillõ "bevillanásokkal" rendezõi csínyekkel oldották meg, nem pedig a színmûben lévõ fordulatokkal, mert azt a drámaiságnak tartották fent.
Színészi alakítások jók benne, viszont tele van elvont jelenetekkel, amit nekem se mindig sikerült megérteni és nehezen volt követhetõ idõnként. Ami még szintén pozitívum, hogy volt a darabnak mondanivalója a jelenkorra is.
A darab végül is összességében tetszett, de ne egy könnyed kikapcsolódást várjon tõle senki.
10/10
hektor16 2014 febr. 02. - 12:10:27 10/10
Tisztelt Urak! Várjuk ki a végét! Aki elõre ítél annak elõítélete van. Nemde?
Edmond Dantes 2014 jan. 31. - 10:21:36 Előzmény Edmond Dantes
Látom, idõközben a "Rusnya parasztlány"-t itt a port-on Juci névre keresztelték. A Nemzeti honlapján (még?) "Rusnya parasztlány" szerepel...Alakul a koncepció.
denilson 2014 jan. 30. - 16:27:45
Ha nem játszana Udvaros Dorottya férfiszerepet, azt gondolnám, hogy visszakalauzolnak minket Shakespeare korába amikor a nõi szerepeket is férfiak játszották.

Kíváncsi vagyok, itt mi lesz a koncepció, már, ha egyáltalán lesz.
Edmond Dantes 2014 jan. 20. - 16:16:29 Előzmény denilson
Remélhetõleg bombasikert arat és segíti majd az eligazodást is az a nagyon "újszerû" rendezõi csavar, miszerint több nõi szerepet: Rosalindát, Céliát, Phoebét valamint a "Rusnya parasztlány"-t férfi színész, Jaques-ot viszont Udvaros Dorottya alakítja. Ugyanez az ötlet ugyanott, orosz "hangszerelésben" (Rizsakov): Éjjeli menedékhely/jún.8./Luka: Törõcsik Mari.Én szurkolok...ahogy tetszik.
Edmond Dantes 2014 jan. 18. - 12:27:28 Előzmény denilson
Egyetértek. De 1 db. 1-es pontszám, az még n e m értékelés, lehet vicc (rossz vicc), bossazntás (nem illik),lehet téves gombnyomás vagy bármi. Majd ha lesz(nek) komment(ek), na, az értékelésnek számít. Másrészt viszont éveken át "értékelték" pl. Alföldit és/vagy a produkcióit olyanok, akik talán egyetlen elõadást sem láttak tõle se a Nemzetiben se másutt, sõt tán el se találtak volna a Nemzetihez (tényleg elég kint van..), de azért és csakazértis és juszt is kritizálták... mit kritizálták: átkozták, gyalázták ezerrel. Na, az inkorrekt volt...hogy én is ezt a szalonképes kifejezést használjam. És igen: legyen jó az Ahogy tetszik és legyen sikere és kapkodják szét a jegyeket.
denilson 2014 jan. 17. - 17:33:56
elnézést a pontatlanságért: Silviu Purcãrete (helyesen leírva)
denilson 2014 jan. 17. - 17:32:44
Nem tudom, hogy ki értékelte a bemutató elõtt több héttel ezt az elõadást, de meglehetõsen inkorrektnek tartom, hogy lehúzza, mielõtt bárki láthatta volna.

Ha esetleg próbát látott, akkor is, hiszen az elkövetkezõ egy hónapban rengeteget fog még fejlõdni az elõadás.

Silviu Purcarte egyébként egy világhírû román rendezõ. Szatory Dávid pedig az egyik legtehetségesebb 30 év alatti színész a fõvárosban, fantasztikus Ádám volt Az ember tragédiájában. Úgyhogy én sokat várok ettõl az Ahogy tetsziktõl.