Színház

Az igazi

színmű, 2009.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

"Márai Sándor Az igazi című kisregényét 1941-ben jelentette meg. A mű nagy sikert aratott, többen Márai legegységesebb, legértékesebb írásának tartják. Hogy ő maga is értékesnek gondolta, azt az bizonyítja, hogy majd negyven év múlva, 1979-ben megírta a történet folytatását Judit címmel. Judit Az igazi furcsa szerelmi négyszögének egyik szereplője. Az igazi két párhuzamos monológ, a Judit is monológ-formában íródott, végül Márai megírta a történet harmadik részét "...és az utóhang" címmel. Ebben már az eredeti négy szereplő nem jelenik meg, csak beszélnek róluk.
A monológ-forma színészeket kíván, így a színpadi változat a történet négy szereplőjének saját szemszögéből elmondott vallomása. Ebből következik, hogy a játék idején már túl vagyunk a történeten. A színpadi játék során mindenki megpróbálja igazolni, vagy legalábbis magyarázni akkori tetteit, gondolatait. Természetesen a múltban történt jeleneteket is felidézik.
A vallomások fájdalmasak, őszinték, kegyetlenek, és új megvilágításban láttatják azt a témát, amivel oly sok Márai mű fogalakozik: a nő és a férfi örök küzdelmét, egymásra találását és elválását. Itt is találkozások és elválások alakítják a szereplők sorsát, de természetesen - ez is Márai sajátossága - soha nem abban a konvencionális meseszövés-irányba, amit várnánk. Kiszámíthatatlan és meglepő - de mindig hitelesen emberi - cselekvések és történések bilincselik le a nézőt, ugyan úgy mint Márai más műveinek olvasóit, valamint a Pinceszínház azon nézőit, akik már több éve látogatják a másik két Márai mű - a Kaland és a Válás Budán - sikeres előadásait. A nagyszerű színészek, az izgalmas történet, az utánozhatatlanul veretes és mégis könnyed Márai mondatok reméljük ezúttal is egy hosszú előadás-szériát eredményeznek." Kőváry Katalin

A(z) Pinceszínház előadása

Bemutató időpontja:

2009. január 9., Pinceszínház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
villanyieva 2009 nov. 01. - 14:05:01 10/10
A darab után el kellett olvasnom a regényt! Dupla öröm volt,hogy az: Utóhang, még a szereplõk késõbbi életét,halálát is bemutatta.
Az elõadásra jellemzõ,hogy egy köhintés nélkül mindenki végig "benne volt" a történetben, a színészek lenyûgözõek ,a téma örök és aktuális.Ki kit szeret,vagy vél szeretni,hogyan változunk és mit tehetünk.....
Apád,anyád,gyerekeid (20 év fölött), egyszerre viheted erre a tanulságos,sok szemszögbõl élvezhetõ mûre.
A filozofikus -ironikus kis írói megjegyzések: "Judit kofferjével elment,de ebben a kofferben már ház,ékszerek és bankbetét is volt" feszültségoldók voltak, pedig igazak.