Színház

Bánk bán

opera

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Coopera előadása

A COOPERA Bánk bán produkciója tisztelgés a nemzeti összetartozás éve és ideája előtt, tovább a szervezők nemzetközi turnén kívánják a magyar operairodalom egyik legfontosabb darabját, nemzeti operánkat a megillető helyére emelni a világ színpadain. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila új rendezésének díszbemutatójának az államalapítás ünnepének előestéjén, 2020. augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad helyet. A nemzeti összetartozás ideájának megerősítéseként az előadás közreműködője a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, Kórusa és Balettkara, hisz ez a szoros művészi együttműködés tesz legjobban bizonyosságot arra, hogy lélekben, kultúránkban és alkotásban egyek vagyunk határon innen és határon túl.

„A zenedramaturgia Erkel korában még nem volt kiforrott tudomány, sem elvárás, kizárólag az olyan zenei zsenik, mint Mozart alkalmazták ezt, ösztönösen. A Bánk bán eredeti verzióját annak fényében, hogy szcenikai-dramaturgia szempontból a nézőre is erőteljesebb hatást tegyen, Nádasdy Kálmán és Oláh Miklós dolgozta át az 1930-as években. Az így született mű zenei jelenetei jobban kötődnek egymáshoz, nincsenek zenei szünetek, dinamikusabb előadás jött létre. Mindezt úgy, hogy a darab semmit nem nélkülöz Erkel zenei szépségéből. Ezt a verziót láthatja most a közönség, az eredetileg Palló Imrének írt, bariton változatban.” (Kesselyák Gergely)

Kiegészítőprogramként, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve egy utazókiállítással egészül ki az előadás, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be, ezzel téve igazán összművészetivé a kezdeményezést.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások