Színház

Bányavirág

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Székely Csaba Bányavirágja elnyerte a 2011-es POSZT-on zajló Nyílt Fórum Vilmos-díját. Ugyanebben az évben a szerző megkapta a Szép Ernő jutalmat, mint legígéretesebb pályakezdő.

Mitől ilyen meggyőző a Bányavirág című darab? Vagy talán komédia? Lehet-e komédiát írni arról, ha egy erdélyi kis faluban bezárják a bányát, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül? Székely Csaba tudja ezt a titkot. Csehovtól, McDonagh-tól, Tamási Árontól tanult. Hősei ismerőseink, helyzeteit szinte magunk is megéltük. Viszonzatlan szerelem, önpusztítás látható a színpadon, és közben a nézők fennhangon nevetnek. Ezt csak a legjobb drámaíróink tudják.

Ez az ötszereplős darab egy trilógia első része. Mindhárom rész cselekménye ugyanazon a bányásztelepülésen játszódik, ám más és más problémák kerülnek előtérbe. A Pinceszínház tervezi, hogy a második és a harmadik részt színpadra állítja a következő évadokban.

"A darab úgy került a kezembe, hogy egy színházi dramaturg, ismerve a groteszk és a mai magyar színpadi szerzők iránti elkötelezettségemet, megmutatta nekem. Úgy éreztem és érzem, hogy ez egy tipikusan közép-európai gondolkodás. Vagyis a legsötétebb tragédiákban is felfedezni a komikus elemeket. Ez vitt arra az elhatározásra, hogy színpadra állítsam ennek az erdélyi fiatalembernek ezt a művét." - mondta Csizmadia Tibor rendező.

2012 - VIDOR Fesztivál - PANTALONE-DÍJ - A legjobb kamaraszínházi előadás

A(z) Pinceszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 2., Pinceszínház

Stáblista:

Szereplők

Csillag Mihály (orvos)
Ilonka (Iván féltestvére)
Illés (Iván szomszédja)
Irma (Illés felesége)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Lili Marleen 2020 jan. 15. - 23:26:23 10/10
Székely Csaba mára a legjobb drámaíró lett, szerintem. Ez a darabja is nagyon erős, nagyon ütős.Kaszás Gergő egészen zseniális,Epres Attila úgyszintén. Tragikomédia , a legjobbak egyike :)
8/10
stockholm 2019 dec. 27. - 21:24:34 8/10
Jó színészek, remek díszlet és jelmezek, ötletes párbeszédek, elgondolkodtató téma. Ugyanakkor a felvetett problémákról többet is mondhatott volna a darab. Ami zavar (újból és még mindig): a káromkodások - hallok ebből eleget minden nap, nem ezért megyek színházba. Igaz, itt még elmondható, hogy illett a környezetbe, de enélkül is ugyanilyen ütősek lettek volna a párbeszédek, sőt.
10/10
ferinyul 2018 nov. 01. - 12:15:59 10/10
Ez biza 10/10...barki megmondhassa...;)
bronco6 2016 nov. 20. - 08:32:47
5*
9/10
surviver 2014 febr. 27. - 14:57:13 9/10 Előzmény surviver
Újra megnéztük, mert kiváló elõadás és jó alapot nyújtott a másnapi Bányavízhez.
9/10
lizalm 2014 febr. 24. - 10:47:59 9/10
Csak ajánlani tudom mindenkinek. Szerintem nem egy könnyû darab...Talán egy kicsit nehezen indult be a történet, de összességében egy igazán szórakoztató színdarab volt. Megkönnyeztem az utolsó jelenetet, rám így hatott a "riportalany" beszámolója az életrõl, a faluban (ami község)...
9/10
surviver 2013 márc. 11. - 09:15:30 9/10 Előzmény szpal79
Nagyon jók a színészek, a 2 férfi fõszereplõ mellett kiemelem Bozó Andreát, aki nem is olyan butácska, mint amilyennek elõször tûnik.

Jó élmény a darab, ajánlom mindenkinek.
9/10
FElepHánt 2012 jún. 05. - 10:25:03 9/10 Előzmény szpal79
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BÁNYAVIRÁG Csizmadia Tibor Pinceszínház

Cziegler Balázs játéktere ferdén dúcolt bányavágatot idéz: a bizonytalan beszorítottság találó képi megfogalmazása. Nyomorgó semmittevésben, haldokló apját ápolva senyved itt a hajdani bányász, peremvidéki orvoscimborájával alkoholba fojtva az elviselhetetlen létezés rettenetét. Kaszás Gergõ, jellegzetes megállásaival, töprengõ szüneteivel, jól megrágott mondataival olyan figurát teremt, akinek minden szava mögött tízszer annyi bújtatott tartalom rejlik. Pedig Székely Csaba drámája nagyszerû dialógusokkal, egészséges népi ízekkel, frappáns poentírozással triumfál, karakterei, a cselekmény fordulatai mesteriek.
Székelyföldi Portugál, tolul fel a primitív hasonlítgatás, ám a világvégi állapotok messze felülütik a hazaiakat. Jó lenne nevetgélni a sûrû poharazgatás népszínmûvi jelenetein, de Csizmadia Tibor rendezés inkább tragikus árnyakat fest a koccintók köré. Széles László orvosa, a heti két öngyilkos regisztrálásán kívül, tulajdonképpen potyapiáért járja körzetét, segíteni alighatud, ahogy szétesõ magamagán sem. A két nagy szerep mellett a többiek is egytõl egyig
kiváló teljesítménnyel illeszkednek az együttesbe. A szomszédasszony, Vándor Éva létezése, bányászunk számára talán az egyetlen kiút a jövõben, ha mára féltestvére iránt fellobbanó érzelem nem kecsegtet sok sikerrel. Bozó Andrea olyan, mintha távoli galaxisról érkezett volna, pedig csak a közeli kisvárosban él, hétköznapi vidámságban. Pontos jellemrajz, érett eszközök, szép dikció, izgalmas alakítás. Gyermeki mosolyával, a halál torkából kacsint ki tréfásan a páratlan Tóth József, optimista ellenpontot képezve a besüppedt
alkeszek között.
Váratlan meglepetés a Pinceszínházban, kemény témája ellenére rendkívül élvezetes produkció, Csizmadia Tibor biztos egri alapokra épülõ rendezése, egy szupererõs csapat hatásos elõadásában.
5/10
szpal79 2012 máj. 26. - 02:30:48 5/10
Az alkoholizmus és az öngyilkosság nem erdélyi probléma; vagy probléma, de nem csak Erdélyben. Odaát, mint ahogy itthon is, valahol máshol, mélyebben van a baj, ezt a mélyebb hiányt nem érinti a darab. A poénok ülnek, a nyelv néhol valóban erdélyies. Nincs durva tabudöntögetés, az erdélyi hazafias ének-jelenet szinte felemelõ. A szereplõk motivációja esetleges, sablonos. A színészek érdeme, hogy az átlagos darab élvezhetõ.