Színház

Bernarda Alba háza

dráma, magyar, 2000.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Égni a vágytól és hallgatni róla - ez a legnagyobb büntetés, amit magunkra mérhetünk."
Federico Garcia Lorca

A történet a "könnyek Andalúziájában", egy kis faluban játszódik, ahol Bernarda Alba a külvilágtól elzárkózva él öt lányával. Az apa halála után nyolc éves gyász vár rájuk, addig "a szellő se fújhat be az utcáról". Bernarda bezárva tartja anyját, Maria Josefát is, csak Poncia, a cseléd hozza a híreket a kegyetlen és félelmetes külvilágból. A lányok még innen vannak az életen, az öregasszony már túl van rajta - Bernarda kétségbeesett elszántsággal próbálja féken tartani őket, megőrizni a ház tisztességét és jó hírét.

Az "istenverte faluban", ahol élnek, nincs olyan férfi, aki elvenné a lányokat. Csak a legidősebbnek, Angustiasnak akad kérője, az is csak a hozomány reményében, mert valójában a legfiatalabb lányt, Adelát szereti. Pepe el Romano nem tűnik fel az előadásban, de állandóan jelen van a lányok képzeletében. A visszafojtott életvágy, bezártság, féltékenység, gyűlölet egyre feszültebb légkörében robbanás érlelődik.

Garcia Lorca (1898 - 1936) kevéssel halála előtt fejezte be ezt a sötét, feszes, költői drámát, egyik legfontosabb művét. Az előadás érdekessége, hogy Máthé Erzsi, aki most a nagyanya szerepét játssza, Martiriót alakította a darab megyarországi bemutatóján, 1955-ben a Katona József Színházban.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2000. április 28., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

MurzsaKata 2012 márc. 09. - 12:36:37
Fantasztikus elõadás volt. Meglepõdtem, amikor olvastam, hogy már több, mint 10 éves produkció. Élénken él bennem, igen, az összes szereplõ. Nagyon erõs játékok voltak benne, friss volt és élvezetes a maga nyomasztó történetével együtt. Nem írtam volna ide, de megláttam ezt a méltatlan és semmilyen elõzõ beírást, muszáj volt reagálnom. Máthé Erzsi nagyszerû õrült öregasszony volt, Bodnár Erika félelmetes volt, kegyetlen és még esednõ is. Pelsõczy Réka akkori legjobbját hozta, Csákányi Esztert öröm volt nézni és hallgatni. Bertalan Ágnes, Kiss Eszter, Szirtes Ági!!! Hát hogy lehet nem emlékezni rájuk? El kell menni a Színházi Intézetbe és megnézni felvételrõl. Schilling Árpád akkor is csodát tett. Láng Annamáriát hagytam utoljára, mert õ a kedvencem. Bár sosem végzett fõiskolát, az egyik legjobb színésznõnk. Hála istennek. És ebben az elõadásban is zseniális volt. Azért írhatunk ide, mert véleményszabadság van, de ha nincs mit mondanunk, inkább ne tegyük.
dreamer1 2011 jún. 29. - 20:25:28
Az elõadást láttam.Nem sok maradt meg belõle.Leginkább az hogy Zsótér Sándor egy sorral elöttem ült.
Bodnár Erika sem maradt meg bennem.Talán Csákányiból valami de az egész elõadás jellegtelen volt.Máthé Erzsi elbírt volna egy Bernardát még abban az egézségi állapotban volt.Bodnár Erika érdekes választás volt,de nem maradt meg bennem semmi róla sem.Láng Annamária még fh volt...