Színház

Bikinivonal

előadás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Olyan titokzatos dolog a vers: elég egy szó, egy elkapott beszélgetésfoszlány, hogy elinduljon belőle egy mondat.
A versmondatokat könnyű felismerni, makacsul visszatérnek, kísértenek, olykor gyanúsan szabálytalanok, kificamított változatai valami fontos üzenetnek. Az álom sok ilyen szót, töredéket küld. Némelyik évekig visszajár, nem találja a helyét. Ezek a mondatok tovább dolgoznak a tudatban, esetleg elbújnak, de bármikor előkereshetők. Mintha lenne egy file, ami ezeket a furcsa torzókat tartalmazza, mint a nagymamám fiókja, amibe mindenfélét beledobált azzal, hogy jó lesz még valamire: volt itt gomb, cigányfúró, gyógyszeres üvegcse, dugó, drót, és mindegyiknek eljött egyszer az ideje.
Papírra csak akkor kerül valami, ha a fejemben nagyjából már kialakult, ha elindult, ha már csak a részleteken kell változtatni, egy-egy mozaikot kicserélni a képben. A megformálás mellett teret kell hagyni a nyelv megfejthetetlen, önműködő erejének is: a véletlennnek is megvannak ugyanis a saját törvényei, az ilyenkor összerendeződő szókapcsolatok, mint a vasreszelék, kirajzolják a lélek láthatatlan mágneses mezőit.
Amikor pedig évek múltán újraolvasok, hallok egy-egy verset, elcsodálkozom, hogy ezt én írtam. Különös érzés szembesülni a saját szövegeimmel, azzal, hogy mi minden múlik el - és mi mindenre ismerek rá magamból most is."

Tóth Krisztina

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. április 15., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

offtopic
F_E_B 2008 dec. 18. - 11:19:38 Előzmény revai vali
Kár, hogy nem játszák.
Szívesen megnézném
revai vali 2008 dec. 14. - 21:29:23
Ma, december 14-én hallottam a rádióban a Bikinivonal színházi közvetítését. Autóban ültem hosszasan hazafelé, ahol nem várt senki, és megérkezvén sem lehetett kiszállnom a kocsiból, hiszen nem hagyhattam félbe, a versek azüléshez szegeztek. Ültem a sötétben, hidegben, a versek meg mosódtak belém, mintha színesre festenének egy használt mosógépben. El voltam, el vagyok varázsolva, Tóth Krisztina és Pelsõczy Réka lélekvesztõbe ültetett, ringott velem a világ, a sötétség, a létezésem. Köszönöm...