Színház

Billy Elliot - a Musical

musical, magyar, 2016.

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

A Magyar Állami Operaház 2015 februárjában jelentette be, hogy repertoárjára veszi Lee Hall és a Grammy-díjas Elton John darabját. A musical a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épül, amely egy szegény sorba született tehetséges kisfiúról szól, akinek családja hallani sem akar arról, hogy egy általuk ismeretlen terepre, a balettszínpadra lépjen. Az Opera a musical műsorra tűzésével - amellett, hogy emblematikus produkciót helyez az Erkel Színház palettájára - küldetést is teljesít: cél, hogy a legújabb generáció érdeklődése felébredjen a tánc, azon belül is a klasszikus balett iránt, ami kulcskérdés a tekintetben, hogy másfél évtized múlva is kerüljenek hazai művészek a Magyar Nemzeti Balett tagjainak sorába. A darabválasztás fő motivációja, hogy Billy Elliot magával ragadó története a musical műfaján keresztül nemcsak bepillantást enged a balett világába, de a nézőhöz közel is viszi azt.

Ladinek Judit, Gallusz Nikolett, Auksz Éva, Stohl András, Tóth Sándor, Németh Kristóf, Simon Boglárka, Krassy Renáta, Balla Eszter, Csákányi Eszter, Bence Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó nyerte el a produkció felnőtt szerepeit - az elismert színészeket váltott szereposztásban láthatja a közönség az Erkel Színház Billy Elliot-sorozatában.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2016. július 29., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

blaze86 2019 jún. 28. - 09:20:14
Ahogy írták korábban is, nem kifejezetten jó rendezés, és a darabválasztás is inkább csak hatásvadászat. (Mostanában Szirtes, mintha nem is tudná, mihez nyúljon még, elfogytak a Webber darabok.) Elton John sem a musicalírás Paganinije, erről ennyit is. Ami marad, az a gyerekek tehetsége és az alapsztori. Előbbi nem vetekedhet a West Enddel, de azért megteszik a gyerekek, amit "megkövetel a haza"; utóbbi pedig a (nem-)rendezés miatt eléggé elsorvad: nem kapjuk meg úgy a munkásosztály kilátástalanságát, mint kellene, így épp egy olyan téma lesz átélhetetlen, aminek alapvetően nagyon is szívbe markolónak kellene lennie a mai Magyarországon... szóval összességében nagy kapufa lett, az emberek többsége (szülők, tánc-szeretők, politikai belelátók, stb.) mégis szerette, legalább ennyi megvolt, ez is valami :D
Még valami: az Erkel hangosítása eleve szörnyű, de most sikerült ennek még inkább alámenni...
4/10
Puchus 2018 szept. 03. - 00:45:00 4/10
Sajnos volt lehetőségem megtekinteni a színdarabot az Erkel színházban.

A darab sajnos rossz. Egyedül a hattyúk tava és az utána következő Stohl rész "szólalt meg". A többi rész sajnos középszerűnek is alig mondható. Az előadás tele volt bakikkal és kínos jelenetekkel. Mint például amikor Billy dühében "visít". Végig érezhető volt, hogy a zenekar próbálja elnyomni az énekesek hibáit azzal hogy hangosabb , de a főszereplő, Billy esetében erre nem mindig van lehetősége


Nagy rajongója vagyok a musicaleknek és egyáltalán nem tartom jogosnak a darabot ért kritikákat amik a homoszexualitással kapcsolatosak. Sőt Billy barátját játszó barátja, Charles véleményem szerint kifejezetten üdítő humort vitt a darabba. Ugyanakkor a darabot képtelen megmenteni a rossz fordítástól, a színészek rossz összhangjától semmi. Az egész darab valahogy lassú és nem áll össze
Természetesen nem várok el senkitől pl
Experidance szintet,hisz a színészeknek itt sok más feladatuk is van, ugyanakkor az hogy darabos mozgásuk van és látszik az összeszokottlanság az is elfogadhatatlan.

Véleményem szerint ez a musical szinte sehol nem remekel, ezért nem tudom jó szívvel ajánlani. Rengeteg más musical van még a repertoáron ami ezen klasszisokkal túl tesz. (Az angol verziója köröket ver rá, sok probléma a Magyar fordítás, rendezés és előadására vetíthető vissza)
1/10
orbanviktor a g... 2017 jún. 10. - 18:29:19 1/10
300 forintot fizettünk az elõadásért last minute jeggyel, de erõsen túlfizettük a valós értékét.
ardian 2016 nov. 21. - 12:12:10
Nem rossz darab, a filmet annak idején nagyon szerettem, de mit keres ez az elõadás egy opera színpadon?!
8/10
doktormacko1 2016 okt. 14. - 21:36:00 8/10
8 / 10 Tetszett. Telt házzal ment a darab és igy lehet megkedveltetni a balettet a közönséggel. Persze hatásvadász is volt egy kicsit , de milyen legyen egy musical . A finálé tényleg jól sikerült.
8/10
hektor16 2016 okt. 13. - 17:55:15 8/10
Valóban , van az embernek olyan érzése, hogy ez a Szirtes Tamás tud ennél sokkal jobbat is. Számos esetben bizonyította. Mintha azt sugallaná, hogy ezeknek, mármint az operaháznak mint a produkció megrendelõjének ez is jó lesz, "elégedjenek meg ennyivel. Aki meg jobbat akar látni, az majd eljön a Madáchba, és láthatja hogy valójában mit tudunk errõl a szakmáról."
Kár érte. Amúgy én így is jól szórakoztam.
3/10
zolimaci 2016 aug. 22. - 08:06:16 3/10
Sajnos ez rossz lett! Kicsit oilyan érzésem volt, hogy jó lesz ez a Magyar parasztnak! Unalmas, klisés, tipikusan Szírtes Tamás világa amit én eddig sem szerettem (a Nyomorultak zseniális lett)
A táncok gyengék, a színészek nagy része szintelen a diszlet semmilyen és a világítás is pocsék.
Bavált az is amitõl tartottam. A gyermekszínészek nem elég jók itthon egy ilyen darabhoz.
Persze a végén vastaps és örömsikoly. Kár érte!
5/10
toronyház 2016 aug. 13. - 11:52:47 5/10
Találtam egy kritikát, mely jól megfogalmazta amit magam is gondolok:

"Szirtes Tamásról sem lehet azt mondani, hogy a lélektan minél pontosabb kiismerésére, meg az agytekervények minél eredményesebb stimulálására tette volna fel az elõadást. Szirtes elsõsorban a látványosságra és a bombasztikusságra koncentrál, ennek érdekében pedig szinte bármi belefér, és nemigen állják útját semminek a pontosan levezetett motivációk vagy a szigorúan átgondolt dramaturgia....


Ami csak öncélúsága és egyszerûsége miatt lehet zavaró, de az olyan, valóban jól mutató ötletekkel, mint hogy a bányászok rendõrökkel való összecsapása és a balettóra jeleneteinek összemosása miatt a férfiak is beállnak tütüben táncolni a kislányok mellé, már komolyabb gond van. Hiszen ilyenkor Szirtes egy kis sziporkáért feláldoz mindent, amirõl az elõadása szól: pont az a lényeg, hogy ezek a férfiak soha, semmilyen körülmények között nem tartják elfogadhatónak az ilyesfajta parádézást – épp ez adja a darab kétharmadának feszültségét, és épp az vezethet katarzishoz, amikor (jóval késõbb) ez a helyzet megváltozik. "

(Forrás: Index)
5/10
toronyház 2016 aug. 12. - 10:38:17 5/10
Kiderült, mégis korrekt volt a helyzet rendezése.

A darabról: nem az én ízlésem Szirtes T. színházi világa, mégis megnéztem, családi program..
Jobb lett, mint gondoltam, szerintem a nagyközönség imádni fogja...
Nekem továbbra sem ez a színház.
5/10
toronyház 2016 jún. 19. - 19:34:04 5/10
Nagyon nem fair,hogy berakták az Operába. Persze a jegyek árát nem fizetik vissza, mert a változás jogát fenntartják. No comment...