Színház

Black Comedy

bohózat, 1 felvonás, 90 perc, magyar, 2012.

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Peter Shaffer, az Amadeus és az Equus szerzője kevéssel a szexuális forradalom előtt írta Black Comedy című bohózatát. Brian a fiatal szobrász "az emberélet útjának felén", áramkimaradás miatt egy sötétlő lakásban reked. Várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna. A bohózat zseniális trükkje, hogy, míg a szereplők a sötétben tapogatóznak, addig a közönség mindvégig fényesen mulat.

Az ifjú szobrász, Brindsley Miller, és menyasszonya, Carol Melkett néhány drága, antik bútort kölcsönöznek engedély nélkül szomszédjuktól, hogy lenyűgözzék egyrészt Carol katonatiszt édesapját, másrészt a Brindsley munkáinak megtekintése végett egyazon estére vendégségbe hívott milliomos műgyűjtőt. Ám egy váratlan áramszünet, a szomszéd idő előtti visszatérése, valamint a fiú ex-szeretőjének hirtelen felbukkanása révén a dolgok kicsúsznak Brindsley és Carol irányítása alól, és a helyzet egyre katasztrofálisabbá válik.

"A főhős szobrásznak elege van küzdelmes életéből, és azt gondolja, hogy mi lenne, ha kicsit megalkudna, kompromisszumokat kötne, hogy kicsit könnyebb legyen. És ki ne értené meg ezt? Csakhogy mindez önbecsapással és önfeladással jár. Nem szeretném túlságosan aktualizálni, de úgy érzem, hogy áthallásos a történet. Ha sikerül ennek minden komikus és tragikus ízét megmutatni, akkor a nézőket elbűvöli majd az előadás" - mondja az előadás rendezője, Puskás Tamás.

A Centrál Színház mostani előadása megtartja az eredeti helyszínt és időt, így az alkotók mind vizuálisan, mind hangulatában a hatvanas évek Angliájába kalauzolják a nézőket.

Ennek az időszaknak elmaradhatatlan jellemzője a Beatles - amelynek tagjai korban közel állnak a darab főhőséhez -, ezért minden előadást egy "mini-koncert" vezet fel élőben. A koncerten olyan emblematikus dalok lesznek hallhatóak, mint a She Loves You, a Help, a Can't Buy Me Love vagy a Yesterday, vagyis igazi koncerthangulat tölti be a Révay utcai színházat minden egyes alkalommal, amikor a Black Comedy lesz műsoron.

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 8., Centrál Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Sumomo 2015 máj. 28. - 07:55:02 10/10
Sajnos én nem Liával láttam.De Borbás Gabi sem volt rossz.
Ez az elõadás sokkal több reklámot érdemelne!
Teljesen véletlenül néztem meg, és milyen kár lett volna kihagyni!!
10/10
Bette76 2013 nov. 16. - 19:42:07 10/10
Szuper darab és zseniális játék! Nagyon jól mulattunk! Simon Kornél most is zseniális, csakúgy mint Lia.
kocka70 2012 nov. 24. - 21:44:09
Már a kezdet is fantasztikus volt. A zenészek rendkívül jól játszottak.
A darab szuper volt és nagyon vicces, nekünk a Heroldot alakító Simon Kornél tetszett a legjobban, és Pokorny Lia is felejthetetlen volt.
A fények zseniálisan voltak megoldva, érdekes volt, hogy ki milyen a sötétben.
Hatalmas élmény.

by: egy 13éves lány
szysszy 2012 nov. 16. - 08:36:32
A darab elején lévõ a "mini koncert" tökéletes ráhangolódást biztosít az elõadásra.Fantasztikus darab!
lenccs 2012 okt. 30. - 21:33:36
11 pontos!:-) Felejthetetlen elõadás! És az "elõkoncert" zseniális!
10/10
Sidra 2012 aug. 22. - 23:32:43 10/10
én is ott láttam, szerintem is nagyon klassz :D
10/10
doktormacko 2012 jún. 09. - 07:38:40 10/10
10 / 10 Csak csatlakozni tudok az elõttem szolókhoz. fergetedes komédia amit vétek kihagyni. Már a koncert is kiváló és az elõadás csak fokozza a hangulatot. A szereplõk nagyszerüen játszanak és a szinészileg nem könnyû szituációt is remekül oldják meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
10/10
Mandzsi 2012 jún. 08. - 16:05:14 10/10
Tegnap este láttam: NÉZZÉTEK MEG!!!!!! nem bánja meg senki, esküszöm!
kisgidus 2012 máj. 09. - 20:53:17
Sztem nagyon jó darab. Liptai Claudiát nem szerettem tv-ben de elmentem a Pletykafészekre és szuper volt, miatta néztem meg a Black Comedyt és meg kell mondjam fetrengtem a nevetéstõl és ezzel nem voltam egyedül a nézõtéren. Valami hihetetlen jó ahogy meg van csinálva a darab, Claura nagyon illik a szerep imádtam.Tessék megnézni
FElepHánt 2012 márc. 11. - 15:31:50
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BLACK COMEDY Puskás Tamás Centrál Színház
Soha ne essünk be az utolsó pillanatban! Kell az a kis ácsorgás, ráhangolódás, elolvassuk a stáblistát, elcsípünk egy kerengõ bennfentes pletykát. Ennél az elõadásnál még erre se lesz idõnk, a nézõtéren élõben tombol a Beatles! Mai frizurával, de tökéletesen az eredeti hangzással játszik a darab korába bevezetõ zenekar. A vokál élén Simon Kornél, a szólóénekes Vári-Kovács Péter, aki fantasztikus orgánumával, lenyûgözõ muzikalitással veszi
sorra a leghíresebb számokat. A bónusz-meglepetés félórája után lemegy a függöny, valalami átvezetõ elektronika szól, (szívesebben vennénk egy kimaradt Vári-Kovács slágert), de a hangjátéknak induló komédia azonnal leköti figyelmünket. Ja!... Most éppen világos van a színpadi történésben, a rövidzárlat után látjuk majd teljes fényben a sötétet.
Peter Shaffer mûvében lassan épül a cselekmény, egyre mulatságosabb szituációk alakulnak, a vaksi szereplõk, legnagyobb örömünkre, félreértések hínárjában evickélnek. Alávaló ügyeskedéseit akrobatikus cipelésekkel teszi jóvá Schmied Zoltán, nem érdemli meg a végsõ büntetést. A szomszéd vénlány alkoholba fulladó erkölcseit Pokorny Lia disztingváltan vezeti elõ, Kovács Patricia butácska menyasszonyjelöltje is a helyén van, Blaskó Péter jeles formátumát kölcsönzi Melkett ezredes rigorózus figurájának. A gyújtópontban Simon Kornél áll, a szokványos eszközök mellõzésével, a személyiségjegyek arányos megformálásával, áttetszõ tollrajzként jeleníti meg a kifinomult érzékenységû Harold, a meleg széplélek alakját.
Puskás Tamás rendezése minden ziccert kihasznál, a konfúz mozgásokat gondos elõrelátással tervezi meg, a bonyodalmak hosszú során át gyorsuló tempó ellenállhatatlanul sodródik a végkifejlet felé. A teljesen összegabalyodott helyzetbe újabb konfliktusforrásokat jelentõ szereplõk érkeznek: Liptai Claudia, a mindent átlátó régi szeretõ, Papp János, a teljesen félreértett villanyszerelõ, - tovább fokozódik a komikum nagyfeszültsége.
A milliomos mûgyûjtõ Bamberger pillanatokon belül eltûnik a süllyesztõben, csak abba reménykedünk, hogy az õt játszó Vári-Kovács Péter az elõcsarnokban újra feltûnik és frenetikus elõadásában még néhány örökbecsû Beatles-dalt hallhatunk...