Színház

Börcsök Boglárka – Andreas Bolm (DE): Korszellemidézés

táncelőadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

#transzgenerációsemlékezés #cenzúra #betiltás #élőarchívum

Megindító szellemidézés: a Börcsök Boglárka által készített videofelvételek és a precíz megszemélyesítés segítségével három elhunyt táncos elevenedik meg - és velük együtt a modern tánc szabadságát és a 20. századi ideológiák elnyomását tükröző megható élettörténetük.

Az alkotók Aerowaves Twenty23 művészek: a Figuring age-et európa legjelentősebb helyein mutatták be, valamint 2023-ban Börcsök és Bolm a Lábán Rudolf különdíjat is elnyerte a produkcióért.

A Korszellemidézés olyan transzgenerációs, magával ragadó performansz-installáció, amely a film, a tánc és a színház határterületein mozog. A fiktív szellemidézésen a látogatók három idős táncossal, a 90 év feletti Évával, Irénnel és Ágnesssel találkoznak, akik az 1930-as években részesei voltak a hazai mozdulatművészet fejlődésének. Az alkotók a táncosokról otthonaikban készített felvételek alapján aprólékosan dolgozták ki azt koreográfiát, amellyel Börcsök megidézi hősnőit a színpadon.
A Börcsök és Bolm nyomon követik, ahogy ezek a hölgyek átformálták életüket és táncos gyakorlatukat, hogy túléljék a 20. század társadalmi-politikai változásait, és azt kutatják, hogyan íródik be a testbe és a mozgásba a túlélés, a hallgatás és a trauma.

A mozdulat művészete című filmjük (a film megtekinthető április 9-én az Eötvös10-ben) alapján készült előadás Irén, Ágnes és Éva halála után is folytatja a párbeszédet velük. A Figuring Age az intim környezet és a közönséggel való szoros interakció révén arra invitálja a nézőket, hogy találkozzanak saját szellemeikkel, és gondolkodjanak el öregedésről és halálról, és olyan, ma is aktuális kérdésekkel foglalkozzanak, mint a cenzúra és a kulturális elnyomás.

Koncepció, koreográfia és produkciós megvalósítás: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Idős táncosok: Kovács E. Éva, Preisich Irén, Roboz Ágnes
Előadó: Börcsök Boglárka
Fény és hang: Andreas Bolm
Jelmez és díszlet: Börcsök Boglárka & Andreas Bolm
Angol fordítás: David Robert Evans
Az előadás producere: Boglárka Börcsök & Andreas Bolm
Videó: Andreas Bolm & Börcsök Boglárka (vágás), Lisa Rave (kamera), Elisa Calosi (gyártásvezető)

Hozzászólások