Színház

Chioggiai csetepaté

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Színes, széles vitorlavásznú, olaszos irgum-burgum.

A kis olasz halászfalu férfinépének java hónapokig halászik a tengeren, a nők pedig várják őket asszonyi hűségük legjavával. A hal sok, a távollét sok, a felgyülemlett érzelem sok.
Ebből jó csak a nézők számára sülhet ki.
Az életörömtől és férfivárástól felfűtött nők tüzénél melengeti hiúságát Toffolo, a hosszú távollét helyett az itthon maradást választó inaslegény, aki az alfahímek hiányában kis híján idollá lép elő. Túlélő figura ő, akinek már kölyökként is felmentése volt testnevelésből – mert mindig tudott igazolást szerezni. Nem is csoda, hogy a nőik körül sündörgő Toffolo a hazatérő, felajzott hímegyedek utálatát élvezi. Vagy nem élvezi, de megkapja. És a rázúduló harag szeszélyesebb és veszélyesebb, mint a haragos tenger legzordabb hullámai. Ebben az egyenletben csak a félreértés az állandó, olaszos gőggel fűszerezve különösen robbanékony elegy kavarodik. Nem lehet mit tenni, mint élvezettel kivárni a vihar végét.

Legalábbis így lenne ez helyes, ha nem próbálna meg közbelépni Isidora, a helyi jegyzőnő, aki az ügy eltussolásáért cserébe „csupán” egy kis törődést várna a férfiaktól, kielégítve több évnyi, lappangó szeretethiányát… Van hát rá mód, hogy a nők is igazolják csontroppantó hűségüket, már amennyiben a féltékenységből elkövetett testi sértés annak minősül. A halászszezon végén a felkorbácsolódott érzelmek tengerén az álmok helyett így hát mindenki a másikat kergeti.
De minden jó, ha a vége nő. Két hosszú út között az életet élvezni akaró embereknek mindez talán előjáték, hogy még nagyobb hévvel dőlhessenek egymás karjába. Hiszen ki tagadná ezt az íratlan tényt, hogy a szeretkezés egy kiadós veszekedés után a legédesebb…

Jelmez- és díszletterv kivitelezése: Kopinec György és Balogh Miklós, Kelnik Csaba

Fény: Fóris Csaba, Fóris Erik

A színház főrendezője: Vidnyánszky Attila

A Valakik – Cséke Adrienn Johanna, Kacsanovszki Beatrix, Jakab Tamás

A(z) Gózon Gyula Kamaraszínház előadása

Stáblista:

Szereplők

TONI, halászbárka-tulajdonos
PASQUA ASSZONY, a felesége
LUCIETTA, Toni húga
TITTA-NANE, halász Toni hajóján
FORTUNATO, halász
LIBERA ASSZONY, a felesége
ORSETTA, Libera húga
CHECCA, Libera másik húga
TOFFOLO, hajóslegény
ISIDORA, büntetőbírósági jegyzőnő

Hozzászólások