Színház

Csend / Silence - Hommage a John Cage

táncelőadás, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az egyre sikeresebb - mára a világ minden tájáról diákokat vonzó - intézmény növendékei évente ötször kapnak lehetőséget, hogy megmutassák egymásnak kreatív munkájuk eredményeit. Az innovatív módszerekre vagy az újszerű, személyes mozdulatanyagra irányuló kutatómunka és a táncalkotó munka eredményeinek legjavát nyilvánosan is bemutatják, főként a Trafó és a MU színpadán, máskor fesztiválokon vagy színházon kívüli terekben. Tavaly a Gyönyerő című produkciójukat jelölte a Lábán Rudolf-díj kuratóriuma a díjra esélyes előadások közé, de az "iskolás" produkciók évek óta nagy számban kapnak ilyen elismerést a független tánckritikusok e grémiumától.

Az Angelus Iván alapította tánciskolában világszerte és idehaza sikeres táncosok mellett több, a hazai kortástáncéletet meghatározó koreográfus is végzett. Így például az Aerowaves nevű rangos európai ajánló válogatásban harmadik éve jelen lévő HODWORKS koreográfusa, Hód Adrienn, vagy a szubkultúrába is begyűrűző Nyúzzatok meg! című előadás alkotói: Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Tamara is itt tanult, ahogy Bakó Tamás, Fülöp László, a többnyire együtt alkotó Arany Virág és Hadi Juli is, de a sor még hosszasan folytatható. A volt növendékek között nem ritka a nemzetközi karrier és a szakmai elismertség, így mindenképpen érdemes figyelni a fiatal táncosok első szárnybontogatásait.

Ebben az évadban, tavaly decemberben három koreográfiával MAX, POPONT, CSÁNGÓBUGI megkapták már a terepet a növendékek, most pedig másodszor lépnek színre a John Cage inspirálta előadással. A produkciót Angelus Iván rendezte, de a táncokat és a filmeket is az iskola diákjai hozták létre, sőt, néha még a felhangzó zeneműveket is átkomponálták. A táncokon túl ugyanis egy az iskola egy hetes videós workshopján készült vetítés is része a produkciónak. A kiindulási pontul szolgáló zeneszerző filozófiája adja az előadás mottóját: "A kortárs zene nem a jövő zenéje és nem is a múlté, hanem az a zene, ami velünk van: most, ebben a pillanatban, pontosan ebben a pillanatban."

A(z) Budapest Tánciskola előadása

Stáblista:

Hozzászólások